Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Doe dit vooral niet als je beleggingen minder waard worden

Het gaat de laatste tijd slecht op de beurs. ‘Dieprode beuzen op Wall Street’ kopte de NOS donderdag. De Dow Jones daalde met 3,1 procent, de S&P 500 met 3,6 procent en Nasdaq zelfs met 5 procent. Het zijn de grootste verliezen sinds de uitbraak van corona en genoeg reden om in paniek te raken als je zelf belegt.

Wanneer je jouw zuurverdiende centen ziet verdampen, is het logisch dat je je afvraagt of je jouw beleggingen niet beter kunt verkopen. Maar laat dat nou net het enige zijn wat je níét moet doen. “Zie marktschommelingen als je vriend en niet als je vijand”, zei Warren Buffett ooit. Wat bedoelt hij hiermee?

Wat je niet moet doen als het slecht gaat op de beurs

Wanneer je je geld investeert op de beurs, doe je dit natuurlijk met de hoop dat het meer gaat worden. Als je de waarde van jouw beleggingen checkt en rode cijfers ziet, is het dan ook heel menselijk dat je denkt ‘get me out of here‘. Op zo’n moment is het goed om je twee dingen te realiseren.

Allereerst: hoewel je rode cijfers ziet, heb je geen verlies gemaakt. Dat doe je pas als je je beleggingen verkoopt met verlies. Zo lang je de beleggingen weer de tijd geeft om op te krabbelen, is er helemaal niets aan de hand.

Focus op de lange termijn

Dat brengt ons bij het tweede punt, namelijk dat de markt weer zal opkrabbelen. Als we naar het verleden kijken, weten we dat dit uiteindelijk weer gebeurt. Kijk maar naar de financiële crisis in 2008, toen de markt instortte. In de jaren daarna is de beurs niet alleen opgekrabbeld, het heeft zelfs recordwaardes behaald.

Dat is ook waarom we het nooit op Manners hebben over beleggen à la The Wolf of Wall Street met quick wins, maar over investeren op de lange termijn, voor meerdere jaren. Wie gespreid belegt (dus niet in één aandeel, maar bijvoorbeeld in ETF’s – fondsen waar je vaak in honderden aandelen belegt) voor de lange termijn, hoeft op zo’n moment als nu niet in paniek te raken.

Gaat het slecht op de beurs? Zie het dan als een kans

We weten nu waarom we niet in paniek hoeven raken en waarom het verkopen van het onze beleggingen eigenlijk het enige is wat we níet moeten doen op zo’n moment. Maar wat bedoelde Warren Buffett dan met zijn uitspraak “Zie marktschommelingen als je vriend en niet als je vijand”?

Als mens zijn wij dol op koopjes en eigenlijk is dat precies hoe je een aandeel of ETF op zo’n moment kunt bekijken. Omdat een aandeel of ETF minder waard is geworden, kun je ‘m voor minder aankopen en ervan profiteren als de beurs weer opkrabbelt.

Dan wordt het opeens een kans, in plaats van een ramp, als het slecht gaat op de beurs.

5 quotes van Warren Buffett die van jou een betere belegger maken

Barron'sKiplinger

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.