Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 6 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Na het zien van dit Lubach-item wil je al je Bitcoin meteen verkopen

Dat Arjen Lubach een duidelijke mening heeft, is inmiddels wel bekend. Zo vindt hij naar eigen zeggen heel veel dingen ‘stom’. Voor dat soort zaken heeft hij in De Avondshow met Arjen Lubach zelfs een vaste rubriek ingebouwd, genaamd: ‘En nou is het afgelopen met’. Gisteravond dook hij in een onderwerp waar veel mensen veel geld in stoppen, namelijk Bitcoin en andere crypto.

Arjen Lubach begint nog wel positief. Zo vindt hij het principe van een munt die niet wordt gecontroleerd door een bank of overheid best een goed idee. Waar hij problemen mee heeft, is hoe dit idealisme inmiddels plaatsgemaakt heeft voor opportunisme. Bitcoin en andere crypto zijn volgens Arjen Lubach allang geen potentieel betaalmiddel meer. Het is een ordinaire manier om geld te verdienen geworden.

Arjen Lubach is klaar met Bitcoin

Hij richt deze frustratie vooral op YouTubers en andere online “adviseurs” die mooie plaatjes schetsen. Het internet staat vol met verhalen over hoe je schathemeltjesrijk kan worden met Bitcoin en andere crypto. Ze vertellen je hoe jij dit ook kan doen, maar ze zeggen en er wel bij dat dit geen financieel advies is. Dit mag je volgens de wet namelijk niet doen, tenzij je de juiste papieren hebt.

Arjen Lubach schetst het beeld dat de cryptowereld hierdoor een shady plek is geworden. Een plek waar gouden bergen beloofd worden, terwijl het eigenlijk een soort piramide-achtig spel is. Zo laat hij in het item zien hoe mensen zich laten verleiden en duizenden euro’s verliezen. Niet alleen door een slechte koers, maar ook gewoon door keiharde oplichting. Regels zijn er amper in de cryptowereld en daar wordt flink misbruik van gemaakt.

Crypto is slecht voor het milieu

In het slot van het item haalt Arjen Lubach ook een ander probleem aan, namelijk dat Bitcoin en andere crypto enorm vervuilend zijn. Daarover zijn de meningen overigens wel flink verdeeld. Voor Arjen Lubach is het hoe dan ook genoeg reden om crypto uit te roepen tot een mislukking: “Het cryptoproject is gewoon mislukt. Het is geen betaalmiddel geworden en iedereen die er nu rijk mee probeert te worden, doet dat over de rug van de planeet en mensen die belazerd worden”

Arjen Lubach legt hier de vinger op de zere plek, maar er is wel ruimte voor een aantal kanttekeningen. Zo vermeld hij niet dat er munten zijn die gebruik maken van systemen die minder energie vretend zijn. Zo is Ethereum onderweg naar een systeem dat proof of stake heet. Dit is zuiniger dan het proof of work systeem waar bijvoorbeeld Bitcoin gebruik van maakt

Is Arjen Lubach misschien wat te voorbarig?

Daarnaast is het moeilijk om de uitstoot van cryptomunten te vergelijken met het huidige banksysteem. De uitstoot van een girale – of pintransactie is misschien lager, maar je moet eigenlijk ook rekening houden met alle systemen, mensen en andere processen die betrokken zijn bij zo’n betaling. Meer daarover lees je hier.

Arjen Lubach maakt korte metten met de ‘paardensport’

Er zijn inderdaad genoeg redenen om tegen Bitcoin en andere crypto te zijn, maar het is nog te vroeg om deze ontwikkeling af te schrijven. De potentie is er nog steeds en daarnaast is het makkelijker om een cryptomunt te vergroenen dan het huidige banksysteem. Misschien is dit item van Arjen Lubach wel wat te voorbarig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.