Dennis Mons
Dennis Mons Televisie 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Arjen Lubach maakt korte metten met de ‘paardensport’

In zijn avondprogramma De Avondshow met Arjen Lubach pakt de presentator de paardensport hard aan. Hij stelt dat de sport helemaal geen sport is, maar feitelijk dierenmishandeling als je op paarden gaat zitten.

Sport met dieren is bijzonder discutabel. En zeker als je óp een dier gaat zitten. Dat vindt Arjen Lubach ook en pakte het onderwerp keihard aan in zijn sectie ‘En nou is het afgelopen’.

Arjen Lubach: ‘Paardensport is geen sport’

De presentator meent dat paardensport helemaal geen sport is. Hij stelt dat het juist mishandeling is van een dier dat ter vermaak van de ruiter en publiek wordt ingezet. De aanleiding was het NK ‘springen’ in Deurne waar 49 paarden over palen moesten springen.

Arjen Lubach gaat los op het feit dat paarden er zeker geen plezier in hebben om gevaarlijke kunstjes te doen voor hun eigenaren. Zijn stelling wordt ondersteund door beelden van paarden die snoeihard vallen en van het paard Jet Set dat hard tegen een obstakel knalt tijdens cross-country, een been breekt en afgemaakt moest worden.

Met sarcasme en humor stipt hij aan ‘hondbal’ en ‘fretminton’ ook niet meer van deze tijd zijn. Overigens zou het ons niet verbazen als een variant van die sporten ooit heeft bestaan. Dus waarom moeten anno 2022 paarden op commando springen tijdens de Olympische Spelen of andere toernooien?

Ga niet op dieren zitten

‘Paardenliefhebbers’ reageren op dit soort incidenten door te stellen dat de dieren niets zouden doen als ze het niet leuk vinden. Anky van Grunsven gaat in een quote nog verder en vindt dat haar kinderen soms dingen ook niet leuk vinden, maar het wel moeten doen. “Dat is voor hun eigen bestwil”.

paarden air bud
Oké, Air Bud was wel uitstekende ‘hondbal’. Alle 12 delen (Afbeelding: Disney)

Het feit dat je als persoon óp een dier gaat zitten en het sport noemt, terwijl ze afgepeigerd worden, is een volledig ongrijpbaar concept volgens Arjen Lubach. Ga lekker zelf rennen en springen: daar heb je geen paard voor nodig. Ben je daar te lui voor? Hier wat makkelijke tips van Arie Boomsma.

Is paardrijden als sport dierenmishandeling?

Heeft Arjen Lubach een goed punt en moeten we stoppen met paardensport? Laat het weten in de poll.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.