Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 4 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

10 signalen die schreeuwen om een nieuwe baan (+ de beste studies)

Goede voornemens hoeven niet alleen te gaan over gezonder eten of meer sporten. Misschien is 2023 voor jou wel hét jaar om een carrièreswitch te maken. Deze signalen vertellen je (onbewust) dat het tijd is is voor een nieuwe baan. Kun je veel signalen afvinken, check dan direct de beste en populairste studies voor omscholing!

Natuurlijk hebben we allemaal weleens een dagje geen zin. Of hebben we last van vermoeidheid en is het ineens een stuk lastiger om beslissingen te nemen dan normaal. Maar als je heel veel van onderstaande signalen herkent, dan is het probleem wellicht groter dan ‘gewoon een off-day’.

Signalen die schreeuwen om een nieuwe baan

Kun je aardig wat signalen afvinken, dan is het wellicht tijd eens om je heen te kijken voor een nieuwe baan. Check vooral de populairste opleidingen voor omscholing, inclusief salaris en baangarantie. Ook interessant: de beste opleidingen (top 10 MBO-studies) en (top 10 HBO-studies / top 10 WO-studies) met het beste startsalaris. Handig om te weten voor die carrièreswitch. Veel van deze studies zijn overigens ook als avondopleiding te doen. Uiteraard kun je ander werk zoeken in jouw huidige branche.

1. Je lichaam hapert

Misschien ben je hier wel al van op de hoogte, maar je lichaam is soms een betere raadgever dan je brein. Hoofdpijn, vermoeide spieren of een nerveus gevoel op zondagavond; allemaal signalen die kunnen duiden op de verkeerde werkplek. Natuurlijk zijn er voor deze symptomen ook andere verklaringen te vinden, maar wie weet ligt de oorzaak wel in je werk.

2. Afbrokkelend zelfvertrouwen

Barst je in het weekend van het zelfvertrouwen, maar voel je je in je werkzaamheden soms een onzekere puber? Dan kun je je afvragen of je wel de juiste baan hebt. Als je je constant onzeker voelt over je werk, is dat een behoorlijke klap voor je zelfvertrouwen. Is je werk dat echt waard?

3. Geld is je enige stimulans

Oké, beeld je even in dat geld écht geen rol speelt. Zou je dan nog steeds iedere dag op de fiets stappen richting deze werkgever? Is het antwoord volmondig ‘nee’, dan kun je je afvragen of je dit werk alleen vanwege het geld doet en misschien wel gelukkiger wordt van een nieuwe baan. Natuurlijk is geld voor veel mensen deels de motivatie om te werken, maar als geld de enige stimulans is, zou het zomaar eens tijd kunnen zijn voor verandering.

4. (Dag)dromen over een andere carrière

Of je nou rekensommen staat uit te leggen in groep 5, achter je laptop een presentatie aan het voorbereiden bent of in een patiëntengesprek zit; als je met je gedachten totaal ergens anders bent en dagdroomt over een ander leven, is dat een signaal. Tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden voor een nieuwe baan.

5. Verveling en werkdagen die maar niet omgaan

Natuurlijk kun je niet na iedere werkdag opgeladen en vol energie thuiskomen. Maar de hele dag verveeld zijn op je werk, geen zin hebben om je taken uit te voeren of zelfs niet meer enthousiast worden van het gedeelte dat je eerder wél leuk vond, kan duiden op een groter probleem. Lijkt de tijd maar niet voorbij te kruipen tijdens je werkdag? Zoek iets nieuws, en voor je het weet vliegt de tijd weer.

6. Vervolgen passies

Een passie hebben… Hoe heerlijk klinkt dat? Misschien kun je je nog herinneren dat je die zelf ook ooit had. Maar omdat je werk misschien zo ver van je passies afstaat, voelen die mijlenver weg. In dat geval gaat een groot deel van je tijd op aan iets waar je niet van opleeft. Zonde, toch?

7. Jaloezie

Als je je vrienden hoort praten over hun gezellige werkborrels, inspirerende vergaderingen en werkweken die voorbij vliegen, knap je nog net niet uit elkaar van jaloezie. Natuurlijk is het gras niet altijd groener aan de overkant, maar als je bij iedere werkervaring van vrienden denkt ‘waarom heb ik dit nooit?’, dan is het tijd om eens op eens een vacaturesite te openen (mocht je die niet al stiekem de hele dag op een tabblad hebben openstaan).

8. Iedere stap vooruit voelt zwaar

Innoveren, ruimte hebben om je eigen ideeën tot uitvoering te brengen en vooruitgang te boeken klinkt meestal als muziek in de oren. Maar als jij niet meer op je plek zit, kan een extra stapje vooruit voelen als een enorme berg. In dat geval kan het betekenen dat jij het plezier in deze baan niet meer gaat terugvinden.

9. Je bent ‘stiekem’ al aan het rekenen

Soms kan het even duren voordat je weer een nieuw inkomen hebt. Merk je dat je ‘stiekem’ al aan het rekenen bent hoe lang met je met je huidige spaarrekening vooruit kunt, voordat je een nieuwe baan gevonden hebt? Dat is een duidelijk teken. Tijd om knopen door te hakken. Check hoeveel je moet sparen voor een financiële buffer.

10. Gebruik je vrienden als spiegel

Herkennen je eigen vrienden je niet meer terug en vragen zij zich af wat er met je levenslust is gebeurd sinds je bij je huidige werkgever aan de slag bent gegaan. Als er verder geen andere strubbelingen in je leven spelen, dan is dat een heel duidelijk signaal. Heb je wel vermoedens, maar weet je niet zeker hoe ze op dit moment naar je kijken? Ga dan het gesprek aan.

Heb je de knoop doorgehakt en is 2023 het jaar om op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Lees dan deze vijf tips voor een goede sollicitatiebrief.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.