Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Top 5 skills op de arbeidsmarkt 2024 en soft is belangrijker dan ooit

Hoewel de arbeidsmarkt iets minder krap wordt, is de zoektocht naar arbeidskrachten nog altijd groot. Maar welke skills worden het meest gevraagd op de arbeidsmarkt van 2024? LinkedIn zocht het uit.

Ben jij niet op zoek naar een fulltime baan, maar wel naar een bijbaan, bijvoorbeeld naast je studie? Dit zijn de best betaalde bijbanen van Nederland van het moment en zo hoog is het uurloon dat je verdient.

De arbeidsmarkt 2024

Professioneel netwerkplatform LinkedIn doet jaarlijks wereldwijd onderzoek naar de meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt. Daarbij maakt het platform onderscheid tussen zogenoemde soft skills en hard skills.

Voornamelijk die soft skills blijken op de huidige (internationale) arbeidsmarkt van groot belang. Wat dat nu eigenlijk is? Soft skills zijn vaardigheden die voornamelijk gaan over hoe jij werkt en hoe je met anderen omgaat. Deze vaardigheden worden ook vaak people skills genoemd. Hard skills gaan daarentegen juist over de kennis en kunde die je in huis hebt; denk aan kennis over programmeertalen.

De meest gevraagde soft skills

Uit het onderzoek van LinkedIn blijkt dat 9 op de 10 leidinggevenden de soft skills belangrijker vindt dan ooit. Er wordt dus tijdens sollicitatieprocessen steeds vaker gekeken naar de menselijke vaardigheden van kandidaten. Onderstaand vind je de belangrijkste, meest gevraagde vaardigheden op basis het onderzoek.

Meest gevraagdSoft skills
1.Communicatie
2.Klantenservice
3.Leiderschap
4.Projectmanagement
5.Management
Bron: LinkedIn, De meest gevraagde skills van 2024

De meest gevraagde hard skills

Ondanks het grote belang van de soft skills, worden natuurlijk ook nog steeds bepaalde hard skills gevraagd.

Meest gevraagdHard skills
1.Software development
2.SQL (programmeertaal)
3.Finance
4.Python (programmeertaal)
5.Java (programmeertaal)
Bron: LinkedIn, De meest gevraagde skills van 2024

Bovenstaand vind je de meest gevraagde specifieke vaardigheden, waarmee jij jezelf populair maakt op de arbeidsmarkt. Voornamelijk de beheersing van programmameertalen blijkt veelgevraagd.

Benieuwd in welke sectoren werknemers het meest tevreden zijn? Over de precieze sectoren en het bijbehorende salaris lees je meer via onderstaand artikel.

Dit salaris verdien je in de sectoren met de hoogste tevredenheid

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.