Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 9 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor een sollicitatiebrief als je een carrièreswitch maakt

Het schrijven van een sollicitatiebrief is voor veel mensen normaal gesproken al een crime. Maar als je voor carrièreswitch gaat, is het helemaal lastig om een werkgever te overtuigen.

Je hebt de dappere stap gemaakt om voor je geluk te kiezen en wil een carrièreswitch maken. Na lang onderzocht te hebben wat je dan wél wilt, sta je voor de volgende uitdaging: een baan scoren zonder de ervaring (en misschien zelfs kennis) die je in je andere vakgebied had opgebouwd.

Sollicitatiebrief voor een carrièreswitch

Hoe overtuig je iemand in een sollicitatiebrief dat jij de juiste persoon bent als er waarschijnlijk mensen hebben gesolliciteerd die meer gekwalificeerd zijn? Vijf stappen om een goede motivatie te schrijven als je een carrièreswitch wil maken.

Stap 1: grijp meteen de aandacht

Start niet meteen met de zin ‘Dat je perfect bent voor de baan’ (want dat ben je niet) en vermijd ‘Naar aanleiding van uw vacature…’ (want… gaap). Negen van de tien sollicitanten beginnen met zo’n standaardzin. De openingszin in een sollicitatiebrief is dus al je eerste kans om je op positieve manier te onderscheiden van de rest.

Stel een vraag, vertel een verhaal of vertel met een interessante anekdote over je ervaring. De opties zijn eindeloos, maar zorg dat je persoonlijkheid doorschemert en dat de zin wel van toepassing is op de functie waarop je solliciteert.

Stap 2: introduceer jezelf

Schrijf eerst in een notitieboek hoe je wil overkomen, voordat je ook maar iets opschrijft in je sollicitatiebrief. Als je maar drie dingen over jezelf mocht vertellen, wat zou dat zijn? Gebruik dit gedeelte in je sollicitatiebrief om de kwaliteiten te benadrukken die van jou een uniek individu en werknemer maken.

En onthoud: een sollicitatiebrief is niet een synoniem voor ‘je levensverhaal’, dus probeer zinnen te vermijden als: “Nadat ik in 2013 was afgestudeerd, begon ik te werken als administratief medewerker.” Probeer in plaats daarvan iets als dit: “Ik ben een georganiseerde administratieve assistent, die geen deadline mist en een talent heeft voor het schrijven van opwindende bedrijfsaankondigingen – ja, dat is echt mogelijk!”

Stap 3: deel je verhaal

In dit gedeelte van de sollicitatiebrief leg je uit waarom je jouw carrièreswitch maakt. Misschien heeft een extra project op werk je interesse aangewakkerd? Wist je altijd in je achterhoofd al dat je eigenlijk dit wilde? Werd je geïnspireerd door iets op het nieuws? Geef de ander inzicht in waarom je zo enthousiast bent over de vacature, ook al heb je niet de bijbehorende achtergrond.

Stap 4: benadruk je vaardigheden die je bij deze functie kunt gebruiken

In een sollicitatiebrief moet je altijd glashelder uitleggen welke vaardigheden ervoor zorgen dat jij de perfecte persoon voor de betreffende functie bent. Nu is dit voor jou een stuk lastiger, omdat je de werkervaring in dit bepaalde vakgebied mist. Dat betekent niet dat je geen vaardigheden hebt geleerd die nu van pas komen.

Benadruk nooit waar je de ervaring mist. Zeg dus niet: “Ik weet dat ik geen directe ervaring heb met het opleiden van werknemers…”. Vertel in dit geval welke vaardigheid bij je vorige banen ervoor gaat zorgen dat je goed bent in het opleiden van werknemers. Werkte je bijvoorbeeld bij een klantenservice? Dan ben je waarschijnlijk enorm geduldig en kun je goed uitleggen. Dat gaat je zeker helpen bij het opleiden van werknemers.

Stap 5: breng het allemaal samen

Beschouw de laatste zinnen van je sollicitatiebrief als een soort slotargument, dat advocaten in films altijd moeten maken. Hier komt alles samen. Nog steeds is het belangrijk om te benadrukken wat jij voor het bedrijf kunt betekenen en niet andersom. Hoewel je waarschijnlijk enthousiast bent om de nieuwe skills te leren, is dit niet het moment om dat te benoemen. Zeg in plaats daarvan iets als: “Ik kijk ernaar uit om te bespreken hoe mijn expertise van X jullie team ten goede kan komen!”

Een sollicitatiebrief schrijven kan stressvol zijn. Maar onthoud: zeker voor mensen die een carrièreswitch willen maken kan dit een geheim wapen zijn. Jouw kans om uit te leggen waarom ze jou moeten aannemen, al is dat misschien niet de meest logische keuze.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.