Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 24 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Met deze vaardigheden maak je jezelf onmisbaar op de arbeidsmarkt

AI – oftewel kunstmatige intelligentie – is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En dat merken we ook op de arbeidsmarkt. Dit zijn de meest gevraagde vaardigheden onder Nederlandse professionals.

Benieuwd welke banen er tot de snelst groeiende beroepen van 2024 behoren? Daarover lees je meer in een eerder verschenen artikel en je weet direct welk salaris erbij hoort.

Menselijke skills

Zo’n 90 procent van de werkgevers is het over één ding eens, blijkt uit onderzoek van professioneel netwerkplatform LinkedIn. Allemaal vinden zij zogenoemde soft skills belangrijker dan ooit.

Maar wat zijn nu precies die zogenoemde soft skills? Volgens carrièreplatform Intermediair zijn dat vaardigheden gebaseerd op ‘algemene kennis, houding en gedrag’. Geen harde, vakinhoudelijke kennis dus, maar menselijke eigenschappen. Uit het onderzoek van LinkedIn blijkt dat de twee meest gevraagde vaardigheden behoren tot de zogenoemde soft skills.

De meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt

Uit diezelfde analyse blijkt dat bedrijven het steeds belangrijker vinden dat werknemers soft skills tijdens de loopbaan blijven ontwikkelen. Daarnaast geven bedrijven steeds meer prioriteit aan de ontwikkeling van AI-vaardigheden.

Vooral onder de jongste generatie werknemers vinden werkgevers de ontwikkeling van soft skills belangrijk. Driekwart van de HR-managers vindt dat de jongste generatie werknemers extra ondersteuning nodig heeft op het gebied van communicatie en samenwerking. In onderstaande tabel vind je de complete lijst van meest gevraagde vaardigheden op de huidige arbeidsmarkt.

Positie Vaardigheid
1 Communiceren
2 Samenwerken
3 Analytische vaardigheden
4 Project Management
5 Management
6 Coaching
7 Sales
8 Social Media
9 Customer Service
10 Leadership

Volgens Marjolein Kleijn, directeur van LinkedIn Benelux, groeit het besef dat alleen mensen soft skills meebrengen. Dat maakt een vaardigheid als goed kunnen communiceren belangrijker dan ooit, stelt de directeur.

Wil jij jezelf dus onmisbaar maken op de huidige – en de toekomstige – arbeidsmarkt. Dan is het van groot belang dat je communicatieve vaardigheden op orde zijn én dat je in staat bent om samen te werken met anderen.

Geen enorme studiebol, maar wel de ambitie om een flink salaris te verdienen? Check hier het salaris dat je verdient met de bestbetaalde banen zonder studie op zak.

Dit salaris verdien je met de bestbetaalde banen zonder studie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.