Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 14 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Het salaris van een rechercheur bij de politie en deze opleiding

Droom jij van een carrière bij de politie en dan het liefst als rechercheur? Dat komt goed uit, want momenteel kun je weer solliciteren op de vacature voor de opleiding tot rechercheur. Dit moet je in huis hebben om te worden toegelaten en dit salaris verdien je als rechercheur.

Wil jij wel graag bij de politie, maar wil niet per se aan de slag als rechercheur? Eerder zochten we uit welk salaris je verdient bij de politie per rang. Scrol helemaal naar beneden als je alleen in het loon geïnteresseerd bent en niet in de opleiding.

Hoe kom je op de opleiding tot rechercheur?

Rechercheur word je niet zomaar. Je moet worden toegelaten voor de verkorte bacheloropleiding tot rechercheur bij de politie. De opleiding duurt drie jaar en voor deze specifieke politieopleiding worden er per eenheid slechts een paar leerlingen toegelaten. Tot 22 april 2024 kun je solliciteren bij Eenheid Amsterdam (12 beschikbare plekken), Eenheid Limburg (6 beschikbare plekken) en Eenheid Oost-Brabant (6 beschikbare plekken).

Voordat je überhaupt aan het salaris kan denken, is er eerst een selectieprocedure. Hierin word je op allerlei verschillende elementen getoetst. De procedure bestaat uit zeven verschillende selectierondes. Voor de bacheloropleiding tot rechercheur is het een vereiste dat je al minimaal een hbo- of wo-bachelordiploma op zak hebt. Je moet kennis hebben van wat er speelt in de maatschappij. Deze kennis heb je opgedaan tijdens je studie of met werkervaring. Daarnaast moet je een Nederlandse nationaliteit hebben en je hebt een rijbewijs B nodig. Die mag je ook nog halen tijdens de eerste 9 maanden van de opleiding.

Om rechercheur bij de politie in Nederland te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en aan verschillende eisen voldoen. Je bent sociaal, kunt tegen stress, bent netwerkvaardig en je moet fysiek en mentaal fit zijn. Daarnaast ben je onder andere kritisch, nieuwsgierig en leergierig.

De selectieprocedure van Politie Nederland

De selectieprocedure bestaat uit zeven verschillende rondes. Eerst wordt de inschrijving gecontroleerd om te checken of je aan de minimale eisen voldoet. Vervolgens moet je een cognitietest doen. Dan worden je cognitieve capaciteiten getest; herken jij patronen, ben jij in staat een samenhangend verhaal te zien, kun je de juiste verbanden leggen? Daarna volgt er een intakegesprek. Kom je ook deze ronde door? Dan wordt het fysieke uithoudingsvermogen getest tijdens een sporttest.

Die dag wordt ook de cognitieve test gecontroleerd. De eerste cognitieve test maak je namelijk vanuit huis. Je mag dan geen hulp inschakelen of hulpmiddelen gebruiken. Later wordt de uitslag van je test geverifieerd. Daarna volgen er nog drie rondes: een psychologisch onderzoek, een medische keuring en een laatste screening. Ben jij na al deze rondes één van de geselecteerden? Dan gaat de opleiding van start.

Verkorte hbo-opleiding tot rechercheur

We komen bijna bij het salaris, maar eerst nog even de verkorte hbo-opleiding tot rechercheur. Jaar één bestaat uit het gezamenlijke basisjaar van de politieacademie. Je leert bijvoorbeeld alles over verhoren, schieten en aanhoudingen. Je legt de basis voor een carrière bij de politie. In jaar twee en drie focus je op het recherchewerk waarbij je onder andere leert over opsporingsonderzoeken en analyseren.

Wil jij na deze hbo-opleiding tot rechercheur nog verder studeren? Dan bestaat er ook nog de Master of Criminal investigation. Om toegelaten te worden tot deze hbo-masteropleiding, moet je al in het bezit zijn van een bachelor diploma rechercheur.

Het salaris van een rechercheur bij de politie

Als je de gehele hbo bachelor-opleiding met succes hebt doorlopen, dan is het startsalaris 3.124 euro bruto, op basis van het salaris in januari 2024. Zoals de politie zelf vermeldt: dit is een salarisindicatie waar je geen rechten aan kunt ontlenen. Na de opleiding start je in salarisschaal 8, met doorgroeimogelijkheden tot schaal 9. Schaal 8 loopt van 2.750 euro tot 4.714 euro. Schaal 9 loopt van 2.888 euro tot 5.127 euro. De genoemde bedragen zijn op basis van de salaristabel van 1 januari 2024, te vinden via de Nederlandse Politiebond.

Ben je in dienst van de politie? Dan gelden er verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je onder andere een eindejaarsuitkering van 8,33 procent, vakantietoeslag van 8 procent, reiskostenregelingen en een toeslag tijdens nachtdiensten, weekenddiensten en bereikbare diensten.

Ook benieuwd naar het salaris van een F-16 piloot? Check hier wat je daarmee verdient.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.