Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 9 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Subliem seafood eet je nu in Beurs van Berlage te Amsterdam

Het pas geopende restaurant The Seafood Bar in de Beurs van Berlage biedt niet alleen een schitterende historische ambiance, maar ook een prettige culinaire ervaring. Manners was bij de opening en verkende de menukaart.

De menukaart van de nieuwe vestiging van The Seafood Bar in de Beurs van Berlage nodigt gasten uit voor een avondje smullen van visgerechten en zeevruchten. De familie De Visscher – eigenaars van meerdere Seafood Bars – weet waar je de beste seafood haalt en die vind je dan ook terug op je bord. Hier lees je wat je allemaal kan verwachten aan het Damrak.

De Seafood Bar brengt de zee naar de Beurs van Berlage in Amsterdam
De ambiance in de historische Beurs van Berlage aan het Damrak is prachtig (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Eerst even een stapje terug in de tijd. De Beurs van Berlage dateert uit 1903. Het pand is van binnen grondig gerenoveerd, uiteraard met behoud van alle historische kenmerken. Een toplocatie dus, midden in het centrum en met vijftig meter gevel aan het Damrak biedt het restaurant uitzicht op deze immer bedrijvige straat. Afwisselend staar ik naar het stadsleven om dan weer mijn ogen over de fraaie architectuur van het pand zelf te laten glijden. Het hoge plafond geeft een heerlijk ruimtelijk gevoel en de historische gewelven en houten vloer maken de bijzondere ervaring helemaal af. De ambiance krijgt van mij een 8,5.

Champagne, witte wijn en cocktails

Dan de drankjes. Ik houd erg van champagne en op dat gebied stelt The Seafood Bar zeker niet teleur. Genoeg keuze, voor 10,95 heb je een glas Christoffe. Smaakt prima, goede mousse in de mond en mooie match met alles wat ik eet. Wil je goedkopere bubbels, dan zijn er ook cava en prosecco voor 7,25 respectievelijk 7,75 per glas. Ook witte wijnen zijn er volop te kiezen, veelal per glas. Prijzen variëren tussen de 5,50 en 12,50 met alle stappen daar tussenin.

De Seafood Bar brengt de zee naar de Beurs van Berlage in Amsterdam
Je Bloody Mary wordt geserveerd met een oester erop! (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Op biergebied mag het van mij wat spannender. Veel vertrouwde pilsjes en biertjes, maar weinig speciaals, op Bird of Prey IPA van brouwerij Het Uiltje na dan. Bij Seafood Bar heet dit biertje op de kaart overigens Bird of Pray, maar dat zal een spelfout zijn. Uit ervaring weet ik dat deze erg lekkere IPA perfect combineert met seafood, dus dat zit goed. De cocktailkaart is klein, maar fijn. Niet heel spannend, ook geen superspeciale spirits of soda’s maar wel gewoon lekker. De drankjes krijgen een 7.

Subliem seafood in Beurs van Berlage

Last but zeker not least (want daar komen we voor): het eten! We proberen de kreeftensoep (14,75), de garnalen in knoflookboter (11,50), garnalenkroketjes (13,50), zalmtartaar (13,50), fruits de mer (34,50 per persoon), de oesters (vanaf 17,50 voor zes stuks, afhankelijk van de oestersoort oplopend in prijs, maar zeker heel schappelijk geprijsd!) en de gebakken tongfilet (34,50).

De Seafood Bar brengt de zee naar de Beurs van Berlage in Amsterdam
De gebakken tongfilet met gefrituurde kappertjes (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Er staat uiteraard nog veel meer op het menu, maar meer kunnen we niet op. Alles wat we proeven, is uitstekend en zeer aan te raden. Dat is het voordeel van een drukke, goedlopende zaak met meer vestigingen. Alles is heel vers, de doorloop is snel en de signature-gerechten maken ze al een tijdje. Het eten is dus inderdaad een zekerheidje en krijgt een 8,5. 

Reserveren bij The Seafood Bar in Amsterdam

Naast het uitgebreide aanbod van seafood, heeft The Seafood Bar plannen om volgend jaar een cocktailbar te openen in de kelder van de Beurs van Berlage, waardoor er nog meer te genieten zal zijn aan het Damrak. Het restaurant is zeven dagen per week geopend en biedt plek aan ongeveer honderd gasten binnen en zestig op het terras. Meer informatie is te vinden op de website van The Seafood Bar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.