Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Apocalyptische Netflix-thriller met Julia Roberts valt goed bij publiek

Netflix trapt december sterk af met een veelbelovende cyber-thriller van het brein achter Mr. Robot: Leave the World Behind. Maar levert de topcast, met onder anderen Julia Roberts in de gelederen, ook een topfilm op?

Elke streamingdienst hoopt dat jij tussen de kerstbedrijven door je kerstvakantie vult met hun aanbod. Vrijwel elke grote dienst strooit dan ook in de aanloop naar eind december met grote Originals.

Leave the World Behind op Netflix

Dat geldt ook voor Netflix. Waar het bedrijf normaliter vrij kort van tevoren nieuwe Originals onthult, maakten we in oktober al uitgebreid kennis met Leave the World Behind, een apocalyptische thriller die vanaf nu te zien is op Netflix. Dat is niet zo gek, want de streamer heeft een blik aan grote namen opengetrokken voor dit project. Genoeg om mee te pronken dus.

Ten eerste: Leave the World Behind komt uit de koker van Sam Esmail, het brein achter Mr. Robot, een van de beste dramaseries van de afgelopen twintig jaar. Dat de ‘meester van de spanning’ na vijf jaar weer op de regisseursstoel kruipt voor een thriller is dan ook al reden genoeg om Netflix aan te slingeren.

Julia Roberts en meer grote sterren

Ook de cast van de nieuwe Oirginal is niet misselijk. Ethan Hawke, Julia Roberts, Mahershala Ali én Kevin Bacon vertolken de hoofdrollen van Leave the World Behind. Het acteertalent spat dus hoe dan ook van je televisie af.

Maar goed, we hebben al vaker gezien dat grote namen niet ook automatisch goede films opleveren. Vooral Netflix heeft er een handje van om blind megabudgetten tegen bekende gezichten aan te gooien, met wisselende resultaten.

Een goed verhaal is key. We hebben het nog niet eens gehad over waar de nieuwe Netflix-thriller over gaat! Leave the World Behind is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rumaan Alam, één van de favoriete boeken van Barack Obama.

Cyberaanval en mysterie

“De vakantie van een gezin wordt verstoord wanneer ‘s nachts twee vreemdelingen arriveren, op de vlucht voor een cyberaanval die met de minuut angstaanjagender wordt”, aldus de officiële synopsis.

Verder is het verstandig om de Netflix Original blind in te gaan, vanwege de verrassende wendingen waarvoor het originele boek ook de hemel in wordt geprezen, maar met cyberaanvallen als thema is Esmail ongetwijfeld helemaal in zijn element.

Leave the world Behind Netflix film Sam Esmail Mr Robot
Leave the world Behind Netflix film Sam Esmail Mr Robot (Afbeelding: Netflix)

Leave the World Behind is nu te streamen op Netflix, maar draaide de afgelopen weken al in de bioscopen. Daardoor is de film met Julia Roberts ook al tientallen keren gerecenseerd.

Prima score op Rotten Tomatoes

Het resultaat? Een schappelijke maar niet denderende score van 74 procent op Rotten Tomatoes. Daarmee is Leave the World Behind wel gewoon Certified Fresh. “Een solide psychologische thriller met een geweldige cast en fantastisch camerawerk”, concludeert Fico Cangiano.

Niet iedereen is positief. The New York Times: “Hoewel de hoofdrolspelers goed, mooi en af en toe interessant zijn, voelen ze zich niet op hun plaats in een film die veel enger of ingetogener had moeten zijn.”

Onder het publiek scoort de Netflix-thriller echter dan wel weer een dikke 84 procent. Prima score dus. Op IMDb staat de teller op een prima 7.0. En ach, een overtuigende maar niet Oscar-waardige thriller van het brein achter Mr. Robot; dat is al beter dan wat je van menig kerstfilm kunt verwachten. Trek in meer kijktips? In dit artikel tippen we de beste Formule 1-films en series.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.