Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Rolls-Royce brengt eerste (peperdure) elektrische auto op de markt

Wanneer traditionele merken overstag gaan, weet je dat de trein vertrokken is. De eerste elektrische auto ooit van Rolls-Royce rolt binnenkort van de band. Laat je alleen niet afschrikken door het peperdure prijskaartje.

Volgens het automerk zelf is de nieuwe Rolls-Royce Spectre de eerste ultra-luxueuze elektrische super-coupé.

Even onder de kap kijken of dat wel allemaal klopt. Indien niet, kun je nog altijd de beste auto ooit volgens het iconische Top Gear-trio aanschaffen.

Eerste elektrische auto van Rolls-Royce ooit (?)

Gezien de historie van de autofabrikant, liet de eerste elektrische auto van het merk ongelooflijk lang op zich wachten. Toen Royce het bedrijf in 1884 startte, vervaardigde het voornamelijk elektrische dynamo’s en in 1900 had Rolls al een pionier van elektrische auto’s gemaakt; de Columbia.

rolls-royce, eerste elektrische auto, spectre
De elektrische Columbia van Rolls-Royce uit 1900 (Afbeelding: Rolls-Royce)

Toch duurde het nog 123 jaar alvorens de eerste echte EV van Rolls-Royce het licht zou zien. Nu zul je vanaf november 2023 de splinternieuwe maar peperdure Spectre aan je autocollectie kunnen toevoegen.

Peperdure Spectre vanaf november te verkrijgen

De spirituele opvolger van de Phantom is volgens het merk “de intrede van Rolls-Royce in de elektrische wereld als een stempel van leiderschap – en het begin van een tijdperk waarin alle  modellen tegen 2030 geëlektrificeerd zullen zijn.”

rolls-royce, elektrische auto, spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

“Het visionaire ontwerp vindt tijdloze iconografie opnieuw uit en zet een duidelijk pad uit naar het eerste volledig elektrische decennium van het merk.” En de eerste intrede is er alvast een in stijl. Naast de onmiskenbare design-elementen van een klassieke Rolls-Royce, doet de eerste elektrische auto van het merk evenmin onder qua specificaties.

rolls-royce, elektrische auto, spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Met de bestuurder aan boord weegt de Spectre bijna drie metrische ton. Toch voelt de klasbak naar verluidt vederlicht aan het stuur. Een 102 kWh batterij in combinatie met twee motoren levert 430 kW (of 584 pk) en 900 Nm koppel. Daarmee snel je in 4,4 seconden naar 100 km per uur. De maximale actieradius is 520 kilometer. Kortom, ondanks de enorme omvang en het gewicht blijkt de Spectre een ware snelheidsduivel.

rolls-royce, elektrische auto, spectre
(Afbeelding: Rolls-Royce)

Maar ook een prijzige. Voor minder dan een kleine 400.000 euro moet je geen navraag doen bij Rolls-Royce. En dat is de absolute basisprijs, zonder eventuele persoonlijke aanpassingen. Check alle info over de eerste elektrische auto ooit van het merk op de website van Rolls-Royce. Of bekijk hieronder nog meer kiekjes van de nieuwe Spectre.

rolls-royce, elektrische auto, spectre
rolls-royce, elektrische auto, spectre
rolls-royce, elektrische auto, spectre
rolls-royce, elektrische auto, spectre

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.