Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De twee films die iedereen moet zien volgens Quentin Tarantino

Heeft de levende legende een even legendarische smaak? Volgens de iconische regisseur zijn er twee prenten waar hij altijd voor gaat zitten. Deze films moet je volgens niemand minder dan Quentin Tarantino absoluut gezien hebben.

De titel van zijn allerlaatste film is inmiddels bekend. Na het verschijnen van The Movie Critic zal Quentin Tarantino naar eigen zeggen de regisseurshoed voor eens en altijd aan de kapstok hangen. Ondanks alle geruchten, ook geen Kill Bill Vol. 3 dus. Maar aan welke meesterstukken heeft de autodidactische filmfanaat eigenlijk zijn onmiskenbare stijl ontleend?

Twee favoriete films van Quentin Tarantino

Ter promotie van zijn nieuw boek (leestip!) Filmspeculatie mocht Belgische kwaliteitskrant De Morgen Quentin Tarantino aan de tand voelen. En wat culturele cinema betreft, kwamen de namen van twee films naar voren die je volgens de Pulp Fiction-regisseur nooit mag overslaan op een luie zondag.

The Good, The Bad and The Ugly

“Mijn favoriete film aller tijden is The Good, The Bad and the Ugly van Sergio Leone. Ik kan er een uur over praten, maar laat ik dit zeggen: het is de perfecte film”, liet Tarantino er geen twijfel over bestaan.

In Nederland kun je de beste Western aller tijden – met de beste soundtrack aller tijden – bekijken via Pathé Thuis, of gratis via YouTube. Op IMDb noteert de kaskraker uit 1966 met Clint Eastwood in de hoofdrol een puike score van 8,8 op 10. Alsof je bevestiging van de smaak van Quentin Tarantino nodig had.

Rolling Thunder

“Een film die ik uitvoerig bespreek in mijn boek Filmspeculatie, is Rolling Thunder“, vertelde de regisseur aan De Morgen. “In Amerika is die film vrij bekend onder genrefans en filmliefhebbers, maar wereldwijd verdient hij meer erkenning.”

Oorspronkelijk bedoeld als script voor Taxi Driver (en van dezelfde schrijver), raakt Rolling Thunder dezelfde thema’s als de cultfilm met Robert DeNiro en Jodie Foster. Een door de maatschappij verstoten Vietnam-veteraan neemt het heft in eigen handen en besluit wraak te nemen op de inbrekers die zijn gezin in koele bloede hebben vermoord. Op IMDb krijgt de film uit 1977 een cijfer van 6,9 op 10.

“Je kunt Rolling Thunder zien als gewoon een film voor een doordeweekse avond: prima te genieten, alles werkt. En tegelijkertijd schuilt er een ongelooflijke hoeveelheid van het verhaal onder de oppervlakte: het blijft ongezegd, het is er voor jou om naar te graven”, verklaart Quentin Tarantino de enigszins ongewone keuze. “En hoe meer je graaft, hoe meer je ook krijgt. Bij die film begon ik, voor het eerst, te speculeren over alles wat niet letterlijk in de film zit.”

In Nederland kun je Rolling Thunder helaas niet bekijken via traditionele kanalen. Op bol.com vonden we wel een tweedehands Blu-Ray van de film met een waanzinnige vraagprijs van 86 euro. Alleen voor de echte liefhebbers zoals Quentin Tarantino dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.