Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 18 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Review: twee topchefs bundelen krachten in ARCA te Amsterdam

We leven in een tijd waarin we haast niet meer op reis hoeven om de wereldkeuken te proeven. Alleen al in Amsterdam zijn bijna alle keukens uit de wereld vertegenwoordigd. Steeds vaker zien we ook voor onze ogen allerlei kruisbestuivingen plaatsvinden, hetgeen leidt tot nieuwe en originele gerechten, ontsproten uit de creatieve breinen van topchefs. Bij restaurant ARCA kun je vier keer per jaar deel uitmaken van zo’n symbiose tussen twee keukens. Dit culinaire feestje heet Behind The Pass en Manners genoot mee.

De Behind The Pass van februari beloofde een opwindende culinaire reis te worden. De Portugese topchef Henrique Sá Pessoa van restaurant ARCA daagde topchef Schilo van Coevorden van restaurant Taiko uit om voor een avond samen 60 gasten een zesgangenmenu voor te zetten met het beste van hun gezamenlijke keukens als inzet.

Culinaire reis van Portugal naar Azië

Henrique Sá Pessoa is in Portugal een absolute superster en tv-persoonlijkheid. Al jaren staat hij aan de top van de Portugese keuken. Daarnaast gaat zijn interesse al langer uit naar de Aziatische keuken en dan in het bijzonder naar alle regionen die de Portugese handelaars al vanaf de Middeleeuwen aandeden. Op meerdere plekken in Azië heeft er in de geschiedenis al een natuurlijke kruisbestuiving plaatsgevonden via het uitwisselen van ingrediënten en bereidingswijzen.

Twee topchefs slaan de handen ineen voor een unieke avond bij ARCA
Chorizo van eend

Tijdens Behind The Pass werkte Henrique samen met Executive Chef Schilo van Coevorden voor één avond samen aan een sterrenwaardig menu. Schilo gaf met zijn favoriete Aziatische ingrediënten een eigen twist aan een aantal Portugese klassiekers, en Henrique verrijkte een aantal Aziatische gerechten met mooie Portugese ingrediënten. Beide koks legden voor elke gang uit wat de gasten konden verwachten waarna het eten opgediend werd.

Vier keer per jaar een Behind The Pass

Schilo vertelde met weemoed in zijn stem hoe hij als kind altijd op vakantie naar Portugal ging. Hij slaagde erin zijn jeugdherinneringen om te zetten in ernstig lekkere fusion-gerechten met pure smaken. Ook Henrique wist feilloos te smaakpapillen van de gasten te enthousiasmeren. De avond vloog om, al genietend van de mooiste tonijn, langoustine, mosselen, eend, Iberian porc en veel meer moois, alles op zinnenprikkelende wijze gekruid. De gerechten werden gepaard met bijzondere sakés en Portugese wijnen, waarmee het feest compleet was. Een geslaagde avond.

Twee topchefs slaan de handen ineen voor een unieke avond bij ARCA
De twee chefs en hun teams

Restaurant ARCA heeft een prachtig concept neergezet met Behind The Pass. Wil je een keer genieten van de moderne, creatieve Portugese keuken, dan is dit restaurant sowieso een aanrader. Als je nog een stap verder wil, zorg dan dat je op de hoogte (via hun socials) blijft van hun programma, want in mei komt de volgende Behind The Pass. Deze is doorgaans snel uitverkocht en vol, dus zorg dat je er snel bij bent!

Klik hier om te reserveren voor het restaurant.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.