Felix Decavel
Felix Decavel Entertainment 19 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Verrassende top 10 best betaalde entertainers van 2022 onthuld

In totaal verdienden de tien best betaalde entertainers in 2022 samen meer dan 1,3 miljard dollar. In 2019 voerde popkoninging Taylor Swfit het lijstje nog aan, maar inmiddels is ze een paar plaatsjes kwijtgespeeld. Wie staat er dan wel op de verrassende eerste plek?

Een bedrag van meer dan een miljard lijkt natuurlijk heel veel (want dat is het ook), maar toch is het slechts de helft van wat de tien best betaalde entertainers in 2021 op de rekening konden bijschrijven.

De best betaalde entertainers van 2022

Elk jaar maakt financieel tijdschrift Forbes de balans op van de entertainmentwereld. De cijfers geven de winst vóór belasting in 2022 weer, minus vergoedingen voor managers, advocaten, agenten en/of bedrijfskosten. Bronnen omvatten gegevens van Nielsen BookScan, Luminate, Pollstar, IMDBPro en Variety Insight, evenals interviews met agenten, advocaten, managers, leidinggevenden en deskundigen uit de sector. Genoeg tromgeroffel! Wie spande in 2022 de kroon?

1. Genesis – 230 miljoen dollar

‘Oud maar nog niet versleten’ is een uitdrukking die van toepassing zou kunnen zijn op de meeste namen in het lijstje. Maar zeker in het geval van Genesis. De eerste plaats in het lijstje van best betaalde entertainers heeft de favoriete band van je (groot)vader te danken aan de verkoop van hun muziekrechten.

(Afbeelding: ANP)

2. Sting – 210 miljoen dollar

Net als zijn generatiegenoten hierboven verkocht Sting zowel de rechten van zijn solo-muziek als de rechten van The Police, waarvan hij frontman was.

best betaalde entertainers, sting
(Afbeelding: ANP)

3. Tyler Perry – 175 miljoen dollar

De enige miljardair op het lijstje van best betaalde entertainers stond er vorig jaar ook al tussen. Tyler Perry is een Amerikaanse acteur, regisseur, scenarist en producer. Maar niet iedereen is fan van zijn stereotiepe Afro-Amerikaanse clichés die de duizendpoot vaak neerzet, waaronder de volgende twee grapjassen.

4. Trey Parker en Matt Stone – 160 miljoen dollar

Een deal met HBO Max heeft de makers van South Park geen windeieren gelegd. Net als de 935 miljoen dollar die het paar van Paramount+ ontvangt over een periode van zes jaar. Vorig jaar haalden ze het lijstje van best betaalde entertainers ook al.

best betaalde entertainers, south park
(Afbeelding: ANP)

5. James L. Brooks en Matt Groening – 105 miljoen dollar

Volgens bronnen van Forbes verdient het creatieve duo achter The Simpsons zo’n 100 miljoen dollar per jaar sinds Disney de rechten van de populairste cartoon aller tijden heeft overgenomen. Al was de gele familie daar niet heel enthousiast over.

6. Brad Pitt – 100 miljoen dollar

Het leeuwendeel van het loonstrookje van de coolste acteur aller tijden (sorry James Dean) kwam van de verkoop van zijn aandelen in productiehuis Plan B, waaraan Brad Pitt 113 miljoen dollar overhield. Ook zijn rollen in Bullet Train en The Lost City brachten een aardige duit in het zakje.

best betaalde entertainers, brad pitt
(Afbeelding: ANP)

7. Rolling Stones – 98 miljoen dollar

Per concert in Europa kregen de Rolling Stones 8,5 miljoen dollar waardoor ze op plaats zeven van best betaalde entertainers belanden. Zou Bob Dylan eigenlijk commissie vangen?

8. James Cameron – 95 miljoen dollar

Zijn er namen op dit lijstje waarmee South Park de draak nog niet gestoken heeft? Avatar: The Way of Water is al de zoveelste film van James Cameron die de magische kaap van 2 miljard dollar inkomsten overschrijdt. Met zijn aandeel belandt hij op de achtste plaats van best betaalde entertainers vorig jaar. Lees meer over het salaris van de regisseur in dit artikel.

9. Taylor Swift – 92 miljoen dollar

Taylor Swift voert in tegenstelling tot 2019 het lijstje niet aan. Maar met een jaarsalaris van bijna 100 miljoen dollar in 2022 kan de popkoningin een welverdiende vakantie nemen.

(Afbeelding: ANP)

10. Bad Bunny – 88 miljoen dollar

De meest beluisterde artiest op Spotify in 2022 staat op de tiende plaats van best betaalde entertainers. Bad Bunny is een Puerto Ricaanse rapper die vooral in Latijns-Amerika de heupen beweegt met aanstekelijke reggaeton-deuntjes.

best betaalde entertainers, bad bunny
(Afbeelding: ANP)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.