Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

6 gerechten met whisky als ingrediënt: van voorgerecht tot toetje

Schenk jij regelmatig een glas whisky voor jezelf in, maar heb je nog nooit gekookt met de populaire drank? Je weet niet wat je mist. We delen zes rokerige gerechten met whisky.

Je kunt natuurlijk een flesje whiskycocktailsaus in de supermarkt halen, maar zelf in de keuken aan de slag gaan met je favoriete whisky is een stuk lekkerder. Onderstaande recepten zijn zeker het maken waard.

Gerechten met whisky als ingrediënt

Kip, vegetarisch of een zoet dessert, whisky is een veelzijdig ingrediënt van vele gerechten. Probeer het een keer met een van deze recepten.

1. Can Chicken

Whisky Can Chicken: een lekker kippetje van de barbecue dat je op een bakje whisky bereidt, zodat de smaak van de whisky in de hele kip te proeven is. Klinkt verrukkelijk, niet waar? Eigenlijk mag dit recept op een zomerse barbecue niet ontbreken.

Extra lekker om in een bakje zelfgemaakte citroenmayonaise te dippen. Recept is hier te vinden.

2. Patatas Bravas met whiskymayo

Patatas Bravas ken je als kruidige Spaanse aardappelblokjes met een lekker sausje. Wil je uitpakken? Maak dit bijgerecht van aardpeer en serveer er een makkelijke whiskymayo bij. Het recept vind je hier.

3. Pasta met zalm en whisky

Schotten zijn trots op twee dingen: hun whisky en hun zalm. In dit recept combineer je de twee en dat is altijd een goed idee, want deze smaken vullen elkaar extreem goed aan. Het (Engelse) recept lees je hier.

Schotland is natuurlijk een bekend whiskyland. Drink je liever eens een whisky uit een onbekender land? Zet dan deze vijf whisky’s op je boodschappenlijst.

4. Garnalen in whisky-roomsaus

Nog zo’n typisch Schots gerecht: garnalen in een roomsaus met de Schotse drank. Je flanst dit gerechtje in een handomdraai in elkaar. Even in de oven en je hebt een heerlijk voorgerechtje op tafel staan. Ben je benieuwd naar het recept? Dat vind je hier.

5. Varkensrack

Een varkensrack is hét gerecht om klaar te maken op de barbecue of grill. Neem er vooral lekker de tijd voor en laat de smaken goed in het vlees trekken. Recept vind je hier.

6. S’Mores shake

Na al het bovenstaande culinaire geweld is een toepasselijke afsluiter zeker gewenst. Zet daarom een dessert in de vorm van een S’Mores shake op het menu. Je maakt ‘m met de goddelijke combinatie van pinda’s en whisky en we kunnen alvast verklappen: deze smaakmakers zorgen voor een voortreffelijk toetje. Hier vind je het recept.

gerechten, whisky

Wist je de Schotse drank ook relatief gezond is? Hier praten we je bij over de gezondheidsvoordelen van de drank.

Manners Magazine sprak eerder met Michel Kappen, eigenaar van Scotch Whisky Index. Hij heeft duizenden waardevolle flessen en vaten met single malt, en we stelden hem de vijf belangrijke vragen voordat jij begint met beleggen in het vloeibare goud.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.