Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 10 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Miljonair worden? Test of je deze 5 persoonlijkheidskenmerken hebt

Miljonair worden; dat willen we allemaal wel. Niet geheel verrassend speelt je persoonlijkheid hier ook een rol in, naast de juiste kennis en vaardigheden (en een beetje geluk) natuurlijk. Maar om welke persoonlijkheidskenmerken gaat het hier? Welke eigenschappen zorgen ervoor dat je meer kans hebt om rijk te worden?

In het verleden zijn er genoeg personen geweest die interviews met miljonairs hebben doorgespit op zoek naar antwoorden. Maar dankzij een nieuw groot onderzoek dat onlangs is gepubliceerd, hebben we nu een veel wetenschappelijker antwoord op de vraag.

Persoonlijkheidskenmerken van miljonairs

Miljonairs, en dan vooral self-made miljonairs, hebben over het algemeen de volgende vijf persoonlijkheidskenmerken:

  • Ze zijn meer risico-tolerant (durven meer risico’s te nemen)
  • Ze zijn emotioneel stabiel
  • Miljonairs zijn vaak open
  • Ze zijn vaak extravert
  • En ten slotte zorgvuldig en plichtbewust

Allemaal eigenschappen die weleens zouden kunnen kloppen. Zo kan een extravert iemand vaak beter netwerken, net als een open iemand. En als je jezelf niet te veel laat leiden door emoties, kun je rationelere beslissingen maken.

Nieuw onderzoek

Dat rijke mensen vaak bovenstaande eigenschappen hebben, blijkt uit nieuw onderzoek van het Socio-Economic Panel (SOEP) van de German Institute for Economic Research en de Universiteit van Münster. Onderzoekers vergeleken hiervoor de persoonlijkheidstesten van niet-miljonairs met die van miljonairs.

Hoe rijker de personen waren, des te duidelijker vijf bovenstaande persoonlijkheidskenmerken naar voren kwamen, aldus het onderzoek. Nogmaals: het gaat hier om de miljonairs die hun geld zelf verdienden en niet rijk zijn omdat ze geld hebben geërfd. Opvallend is dat zelfs bij niet-miljonairs de vijf persoonlijkheidskenmerken vaak terugkwamen als de mensen zichzelf als self-made zagen.

“Alles bij elkaar suggereren de resultaten dat je persoonlijkheid een belangrijke factor is bij vermogen vergaren”, zegt Johannes König, één van de onderzoekers bij SOEP en co-auteur van het onderzoek.

Ook rijk worden?

Ben jij nieuwsgierig of jij het in je hebt om een self-made miljonair te worden? Of dat je in ieder geval dezelfde persoonlijkheidskenmerken deelt?

Voor de studie keken onderzoekers naar de resultaten van de persoonlijkheidstest ‘Big Five’. Deze test vertelt hoe je scoort op de volgende vijf factoren: openheid, zorgvuldigheid, vriendelijkheid, extraversie en neuroticisme. En het goede nieuws; op het internet zijn er genoeg gratis Big Five persoonlijkheidstesten te vinden.

Bij deze van Truity ontdek je bijvoorbeeld in zestig vragen en tien minuten of jij dezelfde persoonlijkheidskenmerken als een miljonair hebt. Niet de uitslag waarop je had gehoopt? Wellicht heb je wel één of meerdere van deze veel voorkomende eigenschappen van miljonairs. En anders ook niet getreurd: het leven als niet-miljonair is in veel gevallen veel gelukzaliger.

7 (gratis) persoonlijkheidstesten om meer uit jezelf te halen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.