Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

7 (gratis) persoonlijkheidstesten om meer uit jezelf te halen

Wil je in 5 tot 15 minuten tijd een stuk wijzer over jezelf worden? Dan zijn deze (gratis) persoonlijkheidstesten een uitkomst.

Misschien vind je personal growth belangrijk, wil je een carrièreswitch doen of wil je jezelf verder ontwikkelen tijdens jouw huidige baan. Wat jouw reden ook is om meer over jezelf te weten te komen, het kan in ieder geval geen kwaad. Een persoonlijkheidstest helpt je jouw vaardigheden, talenten en gedrag beter te begrijpen en dat kan alleen maar een positieve impact hebben op je carrière.

De beste (gratis) persoonlijkheidstesten

We lichten zeven persoonlijkheidstesten uit, waarvan een deel gratis is.

1. 16Personalities (MBTI)

Eerst mijn persoonlijke favoriet: de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Doordat er zestien verschillende persoonlijkheidstypen zijn, is dit misschien wel de meest nauwkeurige persoonlijkheidstest die je gratis op internet kunt doen. Neem even goed de tijd om de 16Personalities in te vullen en je bent meteen een stuk wijzer over jezelf. Ook leuk: onderaan de resultaten zie je beroemdheden en fictionele karakters die over hetzelfde persoonlijkheidstype beschikken.

2. MBTI online

De officiële website waarop je een MBTI-test kunt doen is overigens MBTI online. Wij delen ook de 16Personalities-test, omdat die gratis is en deze niet. Wat overigens wel fijn is bij MBTI online is dat je ook een test kunt doen die gefocust is op je carrière. Ideaal als je uit wil zoeken wat je precies wil in het leven.

3. Big Five Personality Test

De Big Five Personality Test onderzoekt hoe jij scoort op vijf factoren: openheid, nauwgezetheid, vriendelijkheid, extraversie en neuroticisme. De Big Five zou volgens veel mensen de meest moderne persoonlijkheidstest zijn en bestaat uit zestig vragen die ongeveer 10 minuten in beslag nemen.

4. DISC

De Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston identificeerde vier primaire emoties: dominance (dominantie), influence (invloed), steadiness (standvastigheid) en conscientiousness (nauwgezetheid). Volgens Marston kan een persoon zich beschrijven met één of twee elementen en samen levert dit 12 mogelijke combinaties op. Zo heb je de winnaar (D), de buddy (IS) en de perfectionist (CD). Welk type jij bent, ontdek je door een DISC test te doen.

5. CliftonStrenghts

De CliftonStrenghts test is niet gratis, maar wel één van de meest waardevolle persoonlijkheidstesten. Het is eigenlijk meer een performance assessment die je laat zien hoe jouw unieke talenten jou succesvol maken. In andere woorden: deze is erg gefocust op je carrière en hoe je jouw doelen kunt bereiken door gebruik te maken van je sterke punten.

6. Humanmetrics Jung Typology Test

Deze gratis Humanmetrics Jung Typology Test kijkt naar de MBTI-persoonlijkheidstypen en de Jung-persoonlijkheidstypen. In de resultaten lees je niet alleen meer over jouw type, maar ook over je goede en minder goede eigenschappen. En extra fijn als je toe bent aan een carrièreswitch: de website laat ook een lijst met banen zien die passen bij jouw persoonlijkheid.

7. Crystal

Ten slotte de gratis test Crystal. Deze test combineert de meest gebruikte persoonlijkheidstesten en geeft je vervolgens een gedetailleerd profiel. Crystal kijkt niet alleen naar de zestien persoonlijkheidstypen van de MBTI, maar ook naar DISC, Enneagram, Core Values en Ideal Career.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.