Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Games 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Sony deelt verontrustende update PlayStation 5-tekort

Nog nooit werd het geduld van gamers zo erg op de proef gesteld als door de PlayStation 5. De nieuwe console van Sony is razend populair, maar het aanbod is minimaal. Het bemachtigen van de felbegeerde PS5 is daardoor praktisch onmogelijk geworden. Er was goede hoop dat hier in 2021 verandering in zou komen, maar dat blijkt valse hoop. Het wordt eerder nog slechter dan beter.

Je hebt misschien wel gemerkt dat er de laatste tijd minder nieuws is over voorraad-updates dan pakweg eind 2020 en begin 2021. Dat komt omdat er ook maar weinig te melden valt. Sony kampt nog steeds met grote productieproblemen. Het Japanse bedrijf kan daar zelf niet veel aan doen, want het grootste probleem ligt bij de leveranciers. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders zorgt ervoor dat er een chip-schaarste heerst. Veel bedrijven hebben hier last van, en zo dus ook de PlayStation 5-bouwer.

Nog meer problemen voor de PlayStation 5

In een praatje met investeerders werd dit door CFO Hiroki Totoki nogmaals bevestigd. Zo laat hij weten dat er op dit moment geen enkele manier is om de productie van de PlayStation 5 op te schroeven. Totoki voorspelt dat de schaarste nog het hele jaar aanblijft, tenzij de vraag gaat afnemen. Dat laatste lijkt niet te gaan gebeuren, dus voorlopig blijft het lastig om een PS5 te bemachtigen.

Dit zijn geen nieuwe problemen. Toch blijkt er meer aan de hand te zijn bij Sony. Zo liet Hiroki Totoki vallen dat er naast het tekort aan chips ook nog andere factoren voor problemen zorgen. Welke dat precies zijn, onthult de topman van Sony niet. Een mogelijke reden waarom de PlayStation 5-distributie zo moeizaam verloopt laat zich echter wel raden, namelijk de zogenaamde shipping crisis.

PS5 tekort nog lang niet ten einde

Er is momenteel een tekort aan containers en veel havens zijn overbelast. Hierdoor kampen bijna alle grote bedrijven met distributieproblemen. Wat daarbij ook niet hielp is dat het schip Ever Given enige tijd vast zat en het gehele Suezkanaal blokkeerde. Voor Sony is het door deze aanhoudende problemen nog lastiger geworden om de PlayStation 5 bevoorrading op orde te krijgen.

PlayStation 5 kopen? Doe dit dan absoluut niet bij deze winkel

Sony heeft zelf stille hoop dat de PlayStation 5-productie in 2022 opgeschaald kan worden. Dat is ook goed mogelijk, maar verschillende experts houden nog wel een slag om de arm. Sommigen van hen voorspellen dat dit nog niet zo gemakkelijk zal gaan, en verwachten dat de bevoorradingsproblemen mogelijk nog tot 2023 zullen aanhouden. Ondertussen denkt Sony hard na over andere (en soms bijzondere) manieren om een einde te maken aan het PlayStation 5-tekort.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.