Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Breakdown: hoe The Falcon Marvel’s series naar een hoger niveau tilt

The Falcon and The Winter Soldier begon met een scène van blockbuster-niveau. Marvel Studios laat in een intrigerende video zien hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

De Marvel-series op Netflix waren vaak ronduit spectaculair, maar dat kwam dan vooral door de personages. Vincent D’Onofrio zette met Wilson Fisk een betere schurk dan Thanos neer, en Jon Bernthal ís gewoon The Punisher.

The Falcon and The Winter Soldier

Tof, maar toch was er een duidelijk onderscheid tussen die series en de Marvel-films die in de bioscoop draaiden. Dat zag je vooral terug als het om de actie ging. De televisieseries hadden een zeer beperkt budget, en bleven daarmee vooral beperkt tot één op één gevechten.

Grootschalige CGI-actie met dus veel special effects was geen optie. Hoe anders was dan The Falcon and The Winter Soldier, de tweede volwaardige Marvel Cinematic Universe-serie die op Disney+ werd gelanceerd.

Met de openingsscène zette meteen de toon. Sam Wilson die als The Falcon door ravijnen vloog, een helicopter uitschakelde en bizarre stunts uitvoerde: het waren beelden die we voorheen enkel mogelijk achtten in peperdure blockbusters.

Marvel doet grens vervagen

De grens tussen films en series vervaagt. Dat maakt The Falcon and The Winter Soldier een bijzondere serie, ongeacht wat je er verder inhoudelijk van vindt. Daarom was het kijkje achter de schermen dat onlangs op Disney+ uitkwam zo fascinerend.

Maar wat daarin wat ons betreft ontbrak, was een deep dive in de VFX van de serie. De special effects. Gelukkig worden we nu alsnog op onze wenken bediend door Marvel. Niet op Disney+, maar op YouTube.

Eindelijk: VFX-breakdown

Daar is nu de onderstaande video te vinden. Marvel Studios VFX Supervisor Eric Leven deelt daarin het proces achter het tot leven brengen van de scènes waarin Sam Wilson door de lucht vliegt.

“Wat ik echt wilde doen voor de grote actiescènes, was om de dingen zoveel mogelijk te laten voelen alsof ze echt hadden kunnen gebeuren. Natuurlijk is het duidelijk dat Anthony Mackie niet rondvliegt in een echte jet-pack met echte vleugels; maar we wilden het wel laten voelen alsof dat wel zo was.”

Ga er maar aan staan. De video laat uitgebreid zien hoe het team de eerste en meteen de meest spectaculaire scène uit The Falcon and The Winter Soldier heeft gerealiseerd.

Begin van een nieuw tijdperk

Voor Marvel hing er een hoop vanaf: voor de studio zou die scène het begin markeren van een nieuw tijdperk. Het was namelijk lange tijd de planning dat The Falcon and The Winter Soldier de eerste MCU-serie op Disney+ zou gaan worden. Pas later werd dat WandaVision, door de gevolgen van de pandemie.

Hoe dan ook hebben ze er een spectaculair begin van gemaakt. Voor de VFX-nerds: onder andere Cantina Creative, Crafty Apes, Digital Frontier, Industrial Light & Magic, QPPE, Rodeo FX, Sony Pictures Imageworks, Stereo D, Technicolor VFX, Tippett Studio, Trixter en Weta Digital hebben eraan bijgedragen.

Ja, dat is wel even andere koek dan je doorsnee televisieserie.

Marvel gooit stilletjes populaire series uit het MCU, maar waarom?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.