Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Gaat WhatsApp deze week beginnen met het verwijderen van accounts?

Net na de jaarwisseling kwam WhatsApp met een grote aankondiging. Er werden nieuwe privacyvoorwaarden onthult die veranderen hoe WhatsApp data deelt met Facebook. Dit zorgde voor de nodige kritiek. Veel gebruikers lieten weten dit niet zomaar te accepteren. Helaas hebben ze geen keuze, want WhatsApp gaat vanaf deze week actie ondernemen.

WhatsApp wil dat alle gebruikers voor 15 mei de nieuwe voorwaarden geaccepteerd hebben. Wie dit niet doet, gaat problemen krijgen met de app. Als je te lang wacht loop je zelfs het risico om je account kwijt te raken. Gelukkig zal dat niet met zo’n sneltreinvaart lopen. WhatsApp heeft inmiddels onthuld wat de stappen zijn als je de nieuwe voorwaarden blijft negeren.

WhatsApp gaat stappen ondernemen

Vanaf 15 mei worden gebruikers, die de nieuwe voorwaarden nog niet geaccepteerd hebben, er regelmatig aan herinnerd dat ze dit wel moeten doen. Je krijgt dan een melding of je de voorwaarden wil lezen en accepteren. Deze kun je blijven negeren, maar dan wordt de herinnering op een gegeven moment ‘aanhouden’. WhatsApp laat weten dat het per gebruiker verschilt wanneer je een niet meer te negeren melding krijgt.

Tijd voor ophef: Facebook begint met koppelen WhatsApp en Messenger

Wanneer je deze aanhoudende herinnering krijgt, word je ook beperkt qua mogelijkheden. Zo kun je niet meer bij je chats om berichten te lezen of versturen. Je ontvang nog wel meldingen, en het is ook nog steeds mogelijk om via meldingen op berichten te reageren. Ook het plaatsen en beantwoorden van oproepen is nog steeds mogelijk. WhatsApp is dus nog steeds bruikbaar, maar echt lekker werkt de app niet meer.

Gaat je account verwijderd worden?

Dat wordt alleen nog maar erger als je nogmaals ‘enkele weken’ niet de nieuwe voorwaarden accepteert. De volgende stap is namelijk dat je notificaties, berichten en oproepen uitgeschakeld worden. WhatsApp meldt dat vanaf dan ook het beleid voor inactieve gebruikers van toepassing is. Onderdeel van dit beleid is dat je account na 120 dagen inactiviteit verwijderd zal worden.

Pas op! Door deze fout kan je WhatsApp-account verwijderd worden

Je loopt dus zeker het risico om je account kwijt te raken. Gelukkig is het nog lang niet zover. Daarnaast is het voor ons Nederlanders (en Belgen) niet zo’n probleem om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Wij worden beschermd door Europese wetgeving, dus Facebook mag de data van WhatsApp-gebruikers niet gebruiken. Voor EU-inwoners verandert er dus vrijwel niets door de nieuwe gebruikersvoorwaarden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.