Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 20 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Tijd voor ophef: Facebook begint met koppelen WhatsApp en Messenger

Facebook heeft zich zeven jaar semi-netjes gehouden aan zijn belofte om WhatsApp gescheiden te houden van Messenger en Instagram. Een update van de chat-app bewijst dat dat tijdperk nu toch echt tot een eind komt.

Toen Facebook de overname van WhatsApp bekendmaakte, was de ophef groot. Werd de techgigant niet te machtig? Gaat het bedrijf nu met onze privacy aan de haal?

Instagram, WhatsApp en Messenger komen samen

Het sociale netwerk beloofde in 2014 plechtig WhatsApp en Facebook gescheiden te houden. Zuckerberg beloofde zelfs dat WhatsApp als een onafhankelijk bedrijf zou blijven opereren. Dat is de afgelopen jaren grotendeels ook zo gebleven. Maar toen de oprichter van de chat-app het bedrijf verliet, werd toch duidelijk dat Facebook andere plannen voor WhatsApp heeft.

Twee jaar geleden begon het bedrijf niet alleen de ontwikkeling van de chat-app fors op te schroeven, maar kwam ook het nieuws naar buiten dat het al zijn chat-diensten samen wil gaan voegen. Oftewel: Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger.

Het resultaat is niet één app die alle drie vervangt, maar wel één onderliggende architectuur die alle apps verbindt. Daar zagen we vorig jaar al de eerste stap van: je kunt vanuit Messenger al chatten met mensen die in hun Instagram DM’s zitten.

Wie hoopte dat WhatsApp een losstaand privacy-vriendelijk eilandje zou blijven, moeten we nu teleurstellen. De bekende tech-leaker Alessandro Paluzzi en blog WABetaInfo hebben namelijk slecht nieuws. Althans, als je er tegen bent dat Facebook zoveel macht heeft en krijgt.

Eerste stappen gespot

Paluzzi is een Italiaanse leaker die als eerste Reels uit de doeken deed, de TikTok-rivaal van Instagram. Nu is hij weer een verandering op het spoor. Hij spotte namelijk een knop binnen de Messenger-app die je naar een sectie leidt waar je je WhatsApp-gesprekken kunt vinden en voeren.

De sectie zelf is er nog niet, maar de knop wel. Wat erop wijst dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat je via Messenger ook met je oma kunt chatten, die enkel WhatsApp heeft. Ook de bloggers van WABetaInfo, die elke beta-versie van WhatsApp in de gaten houden, hebben onder de motorkap al de bouwstenen voor een dergelijke koppeling gespot:

Van ophef naar ophef

WhatsApp als onafhankelijk en losstaand bedrijf lijkt dus voor goed verleden tijd. Nu is het een kwestie van afwachten tot Facebook de integratie officieel bekendmaakt. De kans dat het bedrijf de samengebrachte architectuur breed onder de aandacht gaat brengen, is echter nihil.

Het bedrijf moest al ingrijpen met peperdure krantenadvertenties nadat het bekend werd dat WhatsApp buiten de EU (meer) data gaat delen met Facebook. Het bedrijf probeerde met een flinke portie damage control te voorkomen dat gebruikers massaal over zouden stappen naar Telegram of Signal.

Track record

We gaan binnenkort ontdekken hoe het samenbrengen van Instagram, WhatsApp en Messenger ze afgaat. Tot in hoeverre de diensten echt geïntegreerd worden is nog een mysterie, maar laten we het erop houden dat de track record van Facebook niet al te best is. Onlangs lag bijvoorbeeld waarschijnlijk jouw telefoonnummer nog op straat door het bedrijf.

Pas op! Door deze fout kan je WhatsApp-account verwijderd worden

OMT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.