Pim Jansen
Pim Jansen Kunst & Fotografie 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Playboy pakt uit met vijftien BN’ers in jubileum-nummer

Playboy heeft de schappen gevuld met vijftien blote BN’ers. Het Nederlandse tijdschrift bestaat 40 jaar en viert dat met een jubileumnummer zoals de tijdschriftgod het ooit bedoelde. Verwacht hall of famers als Katja Schuurman en Nicolette Kluijver, maar ook jubileumkoningin Beertje van Beers.

BN’ers zonder kleren vormden de laatste jaren vooral het domein van Linda, met onder anderen negen topless bekende Nederlanders die een statement maakten tegen censuur op social media. Maar Playboy is Playboy weer.

Blote BN’ers in jubileum-nummer Playboy

Sinds Niek Stolker in april jongstleden in dienst trad als hoofdredacteur, ligt de focus weer op blote BN’ers. Maakt Linda een statement met negen bekende Nederlanders, knalt Playboy eroverheen met vijftien. Deze koers is eerder in 2023 al ingezet met Nicol Kremer en Jamie Vaes, die drukkerijen na lange tijd weer overuren lieten draaien. “In juli zagen we al een flinke stijging dankzij Veerle Vlemmix uit Temptation Island, maar met Jaimie Vaes en Nicol Kremers gingen de cijfers helemaal door het dak”, zegt Niek Stolker.

15 blote BN'ers in playboy nederland 40 jarig jubileum-nummer
Cover van het 40-jarig jubileum-nummer (Afbeelding: Playboy)

De papiermachines kunnen sowieso weer in de olie. Stolker, die verschillende tijdperken bij Playboy meemaakte, is vastberaden de afgestofte traditie voort te zetten. “We zijn in gesprek met verschillende BN’ers en hopen dit nog jaren te doen.”

Van Katja Schuurman tot Beertje van Beers

Uiteraard geeft Playboy Nederland niet alle BN’ers prijs, maar verwacht halfgodinnen van weleer als Katja Schuurman en Nicolette Kluijver. Daaraan kan Manners exclusief toevoegen dat ook Beertje van Beers weer aansluit bij de strijdkrachten zonder harnas. De Nederlandse columniste stond op de cover van het 30-jarige jubileumnummer en leek zelfs een inspiratiebron voor Kate Moss.

15 blote BN'ers in playboy nederland 40 jarig jubileum-nummer beertje van beers
(Afbeelding: Playboy)

“Ik was beretrots op mijn shoot. Precies wat ik voor ogen had: een speelse ode aan de klassieke Playboy bunny”, blikt van Beers woordspelend terug. “Lekker oldschool, zoals ik zelf ook ben. Geen fillers en botox. Speciaal op mijn verzoek was er een origineel bunny-kostuum opgestuurd vanuit de Verenigde Staten. Dit was hetzelfde pakje dat Debbie Harry, Gloria Steinem en talloze andere beroemde bunny’s voor mij hadden gedragen. Een paar maanden later stond Kate Moss ook met bunny-oortjes op de cover van Playboy. Toeval? I don’t think so!”

40 jaar Playboy in Nederland

De eerste Nederlandse Playboy rolde van de band in mei 1983. Zangeres Jerney Kaagman, bekend van Earth & Fire en veel later door haar jurering in Idols, viel de eer ten deel het maagdelijke eerste vel te sieren. “Sensationele foto’s”, schreeuwden de kiosken.

Achter Jerney Kaagman volgde een indrukwekkende rij bekende Nederlanders met een naaktshoot; de Playboy-cover sieren werd een eervolle taak. Tatjana is recordhoudster en doorliep alle decennia met in totaal twaalf shoots. Andere bekende namen zijn Patricia Paay, Daphne Deckers, Tanja Jess, Bridget Maasland, Georgina Verbaan, Britt Dekker en dan doen we er nog heel veel te kort.

jerney kaagman playboy 15 blote bn'ers in jubileum-nummer
Zangeres Jerney Kaagman, later bekend van Idols, in de eerste Nederlandse Playboy – 1983 (Afbeelding: Playboy Archief))

Naast blote BN’ers staat Playboy sinds 1983 ook bekend om zijn interviews. Dat wordt gekscherend gezegd, maar het cliché is waar. Grootheden als Quentin Tarantino, Yasser Arafat en de oude André Hazes namen ruim tijd voor het Nederlandse blad om de scherpe kantjes van het leven te bespreken. De redactie vloog de wereld over voor reisreportages en wilde feesten. Playmate-shoots vonden plaats op de meest exotische bestemmingen. Er werd – en wordt nog steeds – vakkundig geschreven over auto’s, haute cuisine, stijl, erotiek en alle andere dingen die mannen boeien. En dan waren er nog de columnisten, van Jan Mulder tot Herman Brusselmans. Ze droegen allemaal bij aan 40 jaar Playboy Nederland.

Bewaarnummer

Je voelt hem, het 40-jarig jubileum-nummer is een bewaarnummer vol Nederlandse tijdschrifthistorie. HIER te koop.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.