Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De DeLorean DMC-12 uit Back to the Future als occasion

Back to the Future is een ware klassieker. De DeLorean DMC-12 had een belangrijke rol in de filmreeks en is mogelijk een future classic. De tijdmachine van Doc Brown is nu nog relatief ‘betaalbaar’ op te pikken als occasion.

De DeLorean DMC-12 is een eigenaardige auto. Zijn vleugeldeuren en ongelakte RVS-panelen geven hem een unieke uitstraling. In 1985 verscheen hij op het witte doek in de kaskraker van regisseur Robert Zemeckis.

Rol in Back to the Future

In de filmreeks fungeert de occasion als tijdmachine, ontwikkeld door Dr. Emmett Brown. Met zijn Flux Capacitor aan boord wist de uitvinder samen met Marty McFly door de tijd te reizen.

Tesla x DeLorean DMC-12 neemt je ‘back to the future’

In deel één reist hoofdrolspeler de 17-jarige McFly dertig jaar terug in de tijd, naar 1955. Deel twee speelt zich af in 2015, destijds dertig jaar in de toekomst. Een voor het laatste deel van de Back to the Future-reeks reizen de twee terug naar het Wilde Westen in 1855. De drie films vereeuwigden de DeLorean DMC-12 tot cultauto.

Om te kunnen tijdreizen, moest de DMC-12 met een snelheid van exact 88 mijl per uur rijden, omgerekend 142 kilometer per uur. Hoewel de DeLorean DMC-12 allesbehalve een snelheidsmonster is, is 142 kilometer per uur aantikken geen probleem. De auto wordt aangedreven door een 132 pk sterke 2.8-liter V6 die achterin ligt. Dat is niet veel, maar genoeg voor een topsnelheid van 209 kilometer per uur.

DeLorean DMC-12 als occasion

Het gaat bij deze auto echter niet om zijn ietwat teleurstellende vermogen en prestaties, maar om het verhaal achter de auto en zijn iconische rol in Back to the Future. Bovendien maken de looks veel goed. Daarnaast is het een vrij zeldzame auto, waarvan er in totaal maar iets minder dan 9.000 zijn gebouwd.

DeLorean DMC-12 occasion tweedehands auto Back to the Future
(Afbeelding: AutoScout24 / Vemu Trading B.V.)

Op dit moment staan er vier DeLorean DMC-12’s als occasion te koop in Nederland. Deze kosten 61.500 euro, 61.950 euro, 69.950 euro en 77.500 euro. Die eerste twee hebben een handgeschakelde versnellingsbak, die laatste twee een automatische.  Veel geld, maar ook minder dan je wellicht zou verwachten van een uitgesproken sportwagen uit het verleden met zo’n uniek verhaal.

DeLorean DMC-12 occasion tweedehands auto Back to the Future
(Afbeelding: AutoScout24 / Vemu Trading B.V.)

Tweedehands auto als investering

Eerder schreven wij over deze betaalbare tweedehands auto, die door volgens kenners een goede kans heeft meer waard te worden. Het zou ons niets verbazen als de DeLorean DMC-12 een occasion is waarvoor hetzelfde geldt.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.