Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe mega-salaris van Wopke Hoekstra als EU-klimaatman

Eindelijk een manier om iedereen de ernst van het klimaatprobleem te laten inzien. Veel geld. Dit wordt het mega-salaris van de nieuwe klimaatman bij de EU, Wopke Hoekstra.

Als leider van het CDA kantte hij zich tegen de Europese uitstootdoelen. En een schadefonds voor slachtoffers van klimaatverandering hoefde niet. Maar in Brussel is het gras altijd groener. En Wopke Hoekstra blijkbaar ook.

Na een spervuur aan vragen van het Europese Parlement moest de demissionaire minister van buitenlandse zaken eerst nog een hertentamen afleggen. Maar de kogel is zo goed als door de kerk.  Wopke Hoekstra zal Frans Timmermans naar alle waarschijnlijk vervangen als Eurocommissaris voor het klimaat. Zou het riante salaris bij de EU iets te maken met deze plotse, toch wel opmerkelijke groene inkeer?

Salaris Wopke Hoekstra als Eurocommissaris Klimaat

In ieder geval gaat de voormalige leider van het CDA er flink op vooruit. Eurocommissarissen verdienen namelijk meer dan het dubbele van de Nederlandse premier. Zonder toeslagen.

Momenteel krijgt de bestbetaalde ambtenaar bij de EU – denk daarbij aan een directeur-generaal – een maximaal basisloon van 22.646,29 euro bruto per maand. Verkozen leden van de Europese Commissie krijgen 112,5 procent daarvan. Nationale inkomstenbelastingen hoeven werknemers van de Europese Unie niet te betalen. Wel dienen ze zogeheten ‘gemeenschapsbelastingen’ af te dragen die rangeren van 8 tot 45 procent van het belastbare inkomen.

Dat betekent dat het salaris van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris voor het klimaat op zo’n 25.477 euro bruto per maand zal liggen. En daar komen nog allerhande toeslagen bij.

  • Verblijfsvergoeding: 15 procent van het basisloon
  • Huishoudelijke toelage: 2 procent van het basissalaris + 210,20 euro
  • Amusementstoelage: 607,71 euro per maand
  • Toelage voor kind ten laste: 459,32 euro per kind tot 26 jaar oud
  • Schooltoelage: één toelage per kind, waarvan de hoogte varieert afhankelijk van het soort onderwijs (112,21 euro per kind voor kleuterschool, 311,65 euro per kind voor basis, secundair en hoger onderwijs)

Nieuw Shell-schandaal: CEO gooit alle klimaatdoelen overboord

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.