Pim Jansen
Pim Jansen Kunst & Fotografie 15 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

BN’ers in het kerstnummer van Playboy, dat waren nog eens tijden

Weet je nog, toen soapactrice Tanja Jess uit de kleren ging? Of Katja Schuurman? Niet meer van deze tijd, en toch missen we het. Vooral richting kerst, de tijd waarin vroeger altijd het kerstnummer uitkwam. Daarom een terugblik naar onze elf favoriete BN’ers die met een blootshoot in Playboy verschenen. Bridget Maasland en Daphne Deckers in Playboy, dat waren nog eens tijden.

Vroeger pakte Playboy rond kerst uit met een blote BN’er, tegenwoordig zijn het juist de damesbladen die dat doen. Zo pakte Linda laatst nog uit met liefst negen bekende Nederlanders. Seksualiteit heeft plaats gemaakt voor body positivity en dat is een positieve ontwikkeling.

Top 7 BN’ers met een naaktshoot in Playboy

Maar dat maakt het niet minder leuk om terug te blikken naar onze top 7 BN’ers die uit de kleren gingen voor Playboy, van Bridget Maasland tot Lieke van Lexmond. Sommige oude nummers kun je hier nog bestellen.

1. Tatjana Šimić – 1986 t/m 20012

tatjana, playboy, bn'ers, shoot, cover, wk
Tatjana voor het WK 1990 in Italië (Afbeelding: Playboy)
bn'ers, playboy, naakt, uit de kleren, tatjana, kerst, kerstnummer
Bron: PlayboyNL

Tanja Jess en Katja Schuurman deden het twee keer, maar bazin boven bazin. We beginnen met de moeder aller BN’ers die in Playboy verschenen. Hou je vast: Tatjana Šimić ging in februari 1986, december 1986, december 1987, juni 1990, mei 1991, augustus 1992, november 1993, augustus 1995, november 1995, november 1996, februari 1999 en december 2012 uit de kleren voor het tijdschrift. Ja, dan ben je in onze ogen een hele grote.

2. Daphne Deckers – 1998

daphne deckers, bondgirl, playboy, tomorrow never dies
(Afbeelding: AFP)

Richard Krajicek was in de jaren 90 een van de gelukkigste mannen op aarde, dat kan niet anders. In 1996 won hij Wimbledon, een jaar later was zijn vrouw Daphne Deckers te zien als bondgirl in Tomorrow Never Dies en weer een jaar later ging ze uit de kleren voor Playboy.

3. Georgina Verbaan – 2004

gerogina verbaan, kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: ANP / Marcel Hemelrijk
gerogina verbaan, kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: ANP / Marcel Hemelrijk

Door naar onze studententijd, 2004. Internet stond in de kinderschoenen, social media was er niet en Georgina Verbaan was een van de mooiste vrouwen van Nederland. Toen we op televisie hadden vernomen dat ze naakt in Playboy stond, spurtten we naar de boekhandel om een stapel te kopen voor de nodige kerstversiering in het studentenhuis. Een van de beste shoots ooit in de Nederlandse Playboy.

4. Katja Schuurman – 2002 en 2004

katja schuurman, playboy, cover, bn'ers, shoot, kerst
Katja Schuurman op de cover in 2002 (Afbeelding: Playboy)

Een nog grotere droom tijdens ons scholieren- en studentenbestaan kwam twee keer uit, in 2002 en 2004. Katja Schuurman was de godin van Nederland en zoals dat toen ging, verscheen ze tijdens kerst met een naaktshoot in Playboy. Twee jaar later zou haar BNN-collega Bridget Maasland volgen.

5. Bridget Maasland – 2006

bridget maasland, kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: ANP / Marcel Hemelrijk
bridget maasland, kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: ANP / Marcel Hemelrijk
bridget maasland, kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: ANP / Marcel Hemelrijk

De zeroes bleken de golden age voor de Nederlandse Playboy; iedereen leek ja te zeggen tegen een naaktshoot. Zo ook Bridget Maasland. De destijds razend populaire presentatrice verscheen in 2006 in het tijdschrift. Niet tijdens kerst, maar in mei.

6. Leontine Ruiters – 1997

Als tiener keken we iedere aflevering van Rad van Fortuin. Niet vanwege Hans van der Togt. Het ging ons om het Nederlandse equivalent van Pamela Anderson dat de letters omdraaide, Leontine Ruiters genaamd. Er was geen internet, geld hadden we nog niet, dus bladerden we de betreffende Playboy die in 1997 uitkwam maar stiekem in de winkel door.

7. Froukje de Both – 2001

froukje de both
(Afbeelding: Playboy)

“Als ik hier zo achteraf op terugkijk vind ik het best stoer dat ik dat toen durfde. Ik was best onzeker en vond het heel belangrijk wat mensen van me vonden. Voor het eerst trok ik me toen niet zoveel aan van wat anderen ervan zouden kunnen vinden, maar voer mijn eigen koers”, aldus Froukje de Both onlangs op Instagram over haar Playboy-shoot in 2001. Mooi gesproken, weinig aan toe te voegen.

8. Tanja Jess – 2001 en 2002

Tanja Jess, kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: PlayboyNL

Vlak na de eeuwwisseling was het Tanja Jess die Nederland twee keer verblijdde met een naaktshoot in Playboy. Mooie tijd.

9. Lieke van Lexmond – 2007 en 2008

lieke van lexmond kerst, kerstnummer, playboy, bn'ers, naakt, bloot, naaktshoot
Bron: ANP / Marcel Hemelrijk

Waarschijnlijk zei de stand van de maan destijds: uit de kleren! Net als Tanja Jess en Katja Schuurman verscheen ook Lieke van Lexmond twee keer met een naaktshoot in Playboy. Stijlvolle shoots onder leiding van de toenmalige art-director Patrick van Dam.

10. Britt Dekker – 2011

britt dekker, playboy, naaktshoot, kerstnummer
Britt Dekker in 2011 tijdens de coveronthulling (Afbeelding: ANP)

Niet helemaal vintage, maar alweer lang geleden: Britt Dekker onder de kerstboom. In 2011 ging ze uit de kleren voor Playboy in een zeer stijlvolle en verrassende shoot.

11. Marly van der Velden – 2013

Marly van der Velden, playboy, bn'ers, kerstnummer
Marly van der Velden tijdens haar coveronthulling (Afbeelding: ANP)

Een van de laatste BN’ers in een kerstnummer van Playboy was GTST-actrice Marly van der Velden. Ze herhaalde het kunstje nog een keer in een andere uitgave van het blad. Een kijkje achter de schermen vind je op haar website.

En dan nog deze top 9 internationale beroemdheden in Playboy…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.