Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kosten Pokémon x Van Gogh-kaarten nu via Marktplaats

Totale gekte in het Van Gogh Museum om Pokémon-kaarten en andere merchandise. De verkoopwaar rond de speciale expositie heeft niet alleen kinderen, maar ook totaal gestoorde scalpers getrokken. En als we zien wat die kaarten nu via Marktplaats opleveren, snappen we die gekken wel.

Pikachu, Eevee, Snorlax en vele andere Pokémon zijn tot en met 7 januari 2024 in het Van Gogh Museum te bewonderen. De Japanse anime-wezentjes zijn versmolten met klassieke schilderijen, er is een Pokémon Adventure-speurtocht en je ontvangt een promokaart voor je verzameling.

Scalpers plunderen Van Gogh Museum

Klinkt onschuldig, zou je zeggen. Maar in de onderstaande video zie je dat de expositie een bron van chaos en gekte is. Speciale Pokémon-edities zijn nou eenmaal veel geld waard, getuige alleen al het duurste kaartje ooit.

In de bovenstaande video zie je scalpers in de Pokémon x Van Gogh merchandise graaien alsof het goud is. En toegegeven: zeldzame attributen zijn veel geld waard, ook los van de kaartjes. Zo werd onlangs een Pichacu-skateboard gelanceerd voor 120 dollar en uiteindelijk doorverkocht voor 20.000 dollar.

Peperdure Van Gogh x Pokémon-kaarten

Maar in Nederland kunnen ze er ook wat van. Marktplaats is inmiddels volgestroomd met peperdure Van Gogh x Pokémon-kaarten, waarop Pikachu is afgebeeld als de Nederlandse meester, die in zijn tijd overigens al van Japanse kunst hield. Maar deze hysterie had hij ongetwijfeld nooit kunnen bevroeden.

van gogh x pokémon kaartjes voor fortuin op marktplaats
880 euro voor een papieren stukje merchandise (Afbeelding: Marktplaats)
van gogh x pokémon kaartjes voor fortuin op marktplaats
De merchandise die je rond de expositie kunt kopen (Afbeelding: Van Gogh Museum)

De speciale promokaarten staan voor honderden euro’s op Marktplaats. Veel mensen verkopen hun speciale Van Gogh x Pokémon-kaart via Catawiki. De een vraagt er 160 euro voor, de ander 880 euro. En mocht je zelf aan de handel willen: een pakketje van tien kaarten koop je voor 1.650 euro.

Lees en bekijk hier meer over de expositie. En check ook deze voorspelling van The Simpsons, die ook op dit vlak raak schoten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.