Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 2 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo tover je vette pizza om in gezonde snack, en hij blijft lekker

Samen met de frikandel en Big Mac is de pizza hét symbool voor de ongezonde hap. In tegenstelling tot die andere twee maak je van een zelfgemaakte pizza echter net zo gemakkelijk een gezonde snack.

Na een taaie dag op werk is het verleidelijk om een Big Americans in de oven te gooien (Texas is onze favoriet). Zolang je aan het eten bent, is het hemels. Maar een half uur later heb je 1200 calorie√ęn naar binnen gehengst en voel je je zo gezond als Marc van der Linden.¬†In dit artikel laten we zien hoe je een pizza van ongezond comfort food omtovert tot een gezonde snack.

Sowieso een goede week voor liefhebbers van comfort food, want vorige week rehabiliteerde de Deense voedingsautoriteit dit voorheen ongezond geachte eten tot gezonde snack.

Zo maak je een gezonde én lekkere pizza

Een pizza kun je zo gezond of ongezond maken als je wil, al moet je het wel heel bont maken om qua calorie√ęn, verzadigd vet en zout een Big Americans te evenaren. Met deze tips maak je van je pizza een gezonde snack.

1. Pizzabodem van bloemkool

Het beste is om een pizzabodem te maken met gist, bloem en water. Check hiervoor dit recept van Culy. Als je dit te tijdsintensief vindt, kun je ook kant-en-klaar pizzadeeg kopen bij de lokale supermarkt. Hierdoor wordt je pizza wel een stuk zouter. Het gezondst is echter een bloemkoolbodem, die overigens helemaal niet naar bloemkool proeft.

2. Saus zonder pakjes

Pizza begint met saus, waarbij je kunt kiezen voor rode of witte saus. De lekkerste tomatensaus voor op je gezonde pizza maak je eenvoudig van een blik gepelde tomaten. Deze knijp je fijn met je blote handen en vermeng je met basilicum en knoflook. Witte saus voor een pizza bianco maak je van ricotta, roomkaas of mascarpone.

3. Het beleg

Met het beleg kun je alle kanten op. Logischerwijs gebruik je bij een pizza als gezonde snack meer groenten en bij een pizza als iets minder gezond comfort food meer vlees. Bak groenten die veel vocht verliezen even voor in de pan, zodat je pizza niet te nat wordt. Die geldt voor bijvoorbeeld courgette en spinazie.¬†Bij een pizza bianco passen groenten als aubergine, ham en geitenkaas. Let wel: t√© veel ingredi√ęnten is niet goed, want lastig te verteren.

4. De kaas

Je maakt de pizza af met kaas. Dunne reepjes kaas smelten snel in de oven. Drapeer ze als een dekentje over de groenten, zodat deze hieronder snel kunnen garen. Magere kazen als mozzarella, feta en verse geitenkaas zijn geschikt als beleg voor een gezonde snack.

Een laatste tip voor dat je je gezonde snack de oven inschuift. Zorg ervoor dat je oven zo heet mogelijk is voorverwarmd. In een echte pizzaoven wordt het 400 tot 500 graden. Voor een gewone keukenoven is 250 de hoogst haalbare en dus de meest geschikte temperatuur.

De beste recepten voor zelfgemaakte pizza

Voor de beste recepten voor gezonde pizza‚Äôs verwijzen we je naar onze buurvrouwen √©n -man van Culy. Zo vind je er een recept voor een regenboogpizza (zeer gezond) en een recept voor de ultieme kaas- of vleespizza (iets minder gezond, maar nog steeds niet veel meer dan de helft van de calorie√ęn van een Big Americans Texas-pizza).¬†Daarnaast vinden we er ook nog recepten voor een Caesar-pizza, spicy lamspizza of een bloemkoolpizza met ham en aubergine.

zelfgemaakte pizza gezonde snack comfort food
Op Culy vind je onder andere een recept voor deze napolitaanse pizza. (Afbeelding: Culy)

Genieten van een gezonde snack zonder je daarna vies te voelen, met deze blauwdruk voor verantwoord comfort food kan het!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.