Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is (bijna) Pisco Sour Day: zo maak je deze iconische cocktail

Op 6 februari is het Internationale Pisco Sour Day! Elk jaar, op de eerste zaterdag van februari, eert de hele wereld de Pisco Sour: een van origine Peruaanse cocktail die wordt bereid met het nationale erfgoed, Pisco.

Pisco is niet het meest bekende drankje van Nederland, maar deze spirit is wel degenlijk flink in opkomst. Onder bartenders is het een trend en de fameuze cocktail Pisco Sour moet je een keer geproefd hebben. Pisco, ook wel de ‘Spirit of Peru’ genaamd, is voor de Peruanen een zaak van nationale trots. Deze zaterdag viert de hele wereld de dag van de Pisco Sour.

Het is Pisco Sour Day

Pisco wordt gedestilleerd uit druiven en is vernoemd naar een regio in Peru. Er zijn vele redenen dat de Peruanen verliefd zijn op dit drankje, maar voor de rest van de wereld zit het hem vooral in de smaak én in de geur. Ook wel het parfum van Peru genoemd, is Pisco een soort Zuid-Amerikaanse brandy die het bovendien fantastisch doet als cocktail-ingrediënt.

Pisco Sour Day
Een geliefde cocktail (Afbeelding: PROMPERU)

Viva el Pisco Sour!

De Pisco Sour – ontstaan in de jaren ’20 – is een hele toegankelijke cocktail die bestaat uit maar een paar ingrediënten: Pisco, limoensap, eiwit en een paar druppels Angostura Bitters. De Peruanen drinken de Pisco Sour graag als aperitief, maar doordat het een lichte en verfrissende cocktail is, dient het ook als prima vervanging voor een glas wijn bij het diner. Of juist als slaapmutsje in combinatie met bar bites. Door zijn eenvoud is de cocktail heel makkelijk thuis te bereiden. Je hebt niet eens een shaker nodig; ook een blender klaart de klus. Dit is wat je nodig hebt voor één traditionele Pisco Sour:

Ingrediënten:

  • 60 ml Pure Pisco Quebranta
  • 30 ml limoensap
  • 30 ml suikersiroop
  • 1 eiwit
  • 4 ijsblokjes
  • 3 druppels Angostura Bitters

Bereidingswijze:

  • Schenk de Pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit in een shaker met ijs.
  • Shake het geheel 8 tot 10 seconden lang.
  • Schenk het in een gekoeld ‘Old Fashioned’ glas en voeg als laatst de Angostura bitters toe.
  • Optioneel: voeg bijvoorbeeld wat passievrucht, ananassap of bergamot toe om de cocktail net iets extra’s te geven.
Pisco Sour Day
Shake ze zelf of haal ze af (Afbeelding: PROMPERU)

Bestellen

Nu kun je het bereiden van de perfecte Pisco Sour natuurlijk ook overlaten aan de professionals. En zo steun je de bars ook nog een beetje in deze uitdagende tijden. De volgende bars hebben een Pisco Sour op hun reguliere kaart of take-away menu staan: Mr. Finch (Utrecht), William’s Canteen (Rotterdam), VaVoom Tiki Room (Den Haag), Tales & Spirits en Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam. Laatstgenoemde levert de cocktail ook met alle liefde bij je thuis af.

Nieuwsgierig geworden? Op deze site vind je alle Pisco verkooppunten in de Benelux.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.