Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Petitie of niet, Boba Fett’s ruimteschip heeft een nieuwe naam

Een nieuw hoofdstuk in de Disneyficatie van Star Wars. Om racistische associaties te voorkomen, heeft Disney het ruimteschip van Boba Fett een nieuwe naam gegeven. Slave I zou niet meer van deze tijd zijn. In de aankomende serie over de bountyhunter heet het gevechtsvliegtuig waarschijnlijk Starship. Er is een petitie gestart, maar die heeft weinig uitgehaald. Klaarblijkelijk vinden fans het helemaal niet zo erg.

Er wordt de laatste jaren volop gecanceld in het universum van Star Wars. Zo zijn The Mandalorian-actrices Gina Carano en Sasha Banks buitenspel gezet wegens een controverse rond vaccinaties.

Star Wars-schip ‘Slave 1’ heeft nieuwe naam

Slave I is een aangepaste Firespray-31, die door bountyhunter Boba Fett, een van de populairste Star Wars-personages, wordt gebruikt als gevechtsvliegtuig. Eerst was het LEGO die het vaartuig een nieuwe naam gaf, nu volgt Disney+.

slave I, boba fett, ruimteschip, disney, nieuwe naam, racisme
Slave I op de vliegbasis (Afbeelding: Wookiepedia)

Hoewel er nooit consternatie is ontstaan over de naam Slave I, kan de controversiële naam negatief worden bekeken. Disney+ en LEGO vertelden niet waarom ze de naam hebben veranderd in Starship, maar volgens ComicBook is er maar één logische verklaring. “Simpelweg om een negatieve dan wel racistische associatie met het woord ‘slaaf’ te vermijden.”

Racisme of niet: petitie snijdt geen hout

Het is aannemelijk dat Slave I in The Book of Boba Fett ook Starship komt te heten. Dit is de nieuwe standalone serie over de beroemde bountyhunter, die voor kerst 2021 uitkomt. De naam ven het schip stuit Star Wars-fans tegen de borst, dus is er eerder dit jaar een petitie gestart.

De boodschap van de petitie is simpel: geef de naam Slave I terug aan het ruimteschip van Boba Fett. Tekenen kan hier nog altijd, al zal het weinig uitgalen. In een half jaar tijd is zijn er slechts 3.454 digitale handtekeningen verzameld, terwijl 5.000 het doel was.

The Book of Boba Fett

Op 29 december 2021 verschijnt The Book of Boba Fett, de eerste in een reeks nieuwe Star Wars-films en series. Lees hier meer over dit nieuwe hoofdstuk van de SciFi-franchise.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.