Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Oscar-shortlists 2022: de 15 beste documentaires van afgelopen jaar

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft alvast de Oscar-shortlists voor tien categorieën bekend gemaakt. Hier richten we ons op de beste documentaires van afgelopen jaar.

Op de grote categorieën, zoals Beste Film en Beste Hoofdrolspeler, moeten we nog even wachten. Netflix-film The Power of the Dog met Benedict Cumberbatch wordt in deze categorieën het meest getipt in de polls. Maar dat blijft nog even speculeren.

Oscar-shortlists 2022: de beste documentaires

Wel weten we onder meer welke documentaires meedingen voor zo’n felbegeerde Oscar. De shortlists zijn lijstjes van vijftien, waarvan er uiteindelijk vijf genomineerd worden. Een overzicht van de docu’s, waarvan je aardig wat terugvindt op streamingdiensten.

Ascension


Over het nastreven van de ‘Chinese droom’.

Attica

Over de vijf dagen durende gevangenisopstand die plaatsvond in de herfst van 1971 in de staat New York. Die geldt nog steeds als de grootste en dodelijkste opstand die Amerika ooit heeft meegemaakt.

Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Een van de vele documentaires uit 2021 binnen het genre muziek. Je bent getuige van de opkomst van Billie Eilish, terwijl ze toert en het album opneemt dat haar leven verandert. Met haar song voor No Time to Die is ze overigens niet genomineerd voor een Oscar. De docu is te streamen op Apple TV+. Check ook haar andere documentairefilm op Disney+.

Faya Dayi

Over de rituelen van khat, een psychoactieve plant die een belangrijke rol speelt in de economie en cultuur van Ethiopië.

The First Wave

Over de ziekenhuizen tijdens de eerste vier maanden van de pandemie. Oscar of niet, deze kijken we over een jaar of tien wel.

Flee

Over een man genaamd Amin Nawabi, die voor het eerst zijn verborgen verleden deelt. Namelijk het ontvluchten van zijn land Afghanistan. De documentaire is op prachtige wijze geanimeerd.

In the Same Breath

Net als muziek was ook de pandemie afgelopen jaar een veel gezien onderwerp in documentaires. In the Same Breath gaat over de stromen aan desinformatie.

Julia

Over de legendarische kookboekenschrijver Julia Child, een vrouwelijke pionier in een mannenwereld.

President

Meeslepend verslag van de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen en de ongelooflijke nasleep van 2018. Gezien vanuit de campagne van oppositiekandidaat Nelson Chamisa.

Procession

Over slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk.

The Rescue

Over de krankzinnige reddingsactie van voetballertjes en hun coach uit een grot.

Simple as Water

Over de impact van oorlog, scheiding en ontheemding. De documentaire neemt je mee in de zoektocht van Syrische families naar normaliteit en het opbouwen van een nieuw leven.

Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Over de ‘Black Woodstock’. Absolute must-see.

The Velvet Underground

Over het ontstaan, succes en de extremiteiten van de band The Velvet Underground. Een van de meest opmerkelijke documentaires die we dit jaar hebben gezien. Een Oscar zou net iets te veel zijn, maar absolute aanrader op Apple TV+.

Writing with Fire

Over de enige krant in India die wordt gerund door vrouwen.

Bekijk hier de andere Oscar-shortlists van 2022.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.