Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Telosa: de CO2-neutrale stad voor 5 miljoen in Nevada’s woestijn

Welkom in Telosa, een nieuwe duurzame stad die van de grond af aan kan worden gebouwd in de dorre woestijnen van Nevada of Idaho. Het bolwerk is ontworpen als een blauwdruk voor de komende generaties.

Telosa is een project van de Deense architect Bjarke Ingels, oprichter van Bjarke Ingels (BIG). Deze groep met vooraanstaande designers, bouwexperts en architecten ken je wellicht van hun afvalcentrale met een skipiste op het dak of AI City in China.

Telosa: een nieuwe duurzame stad in de woestijn

Het idee voor de duurzame woestijnstad komt van entrepreneur Marc Lore, tevens medefinancier van het project. Het grondgebied waarop de stad wordt gebouwd heeft volgens BIG een ideale oppervlakte van 60.702 hectare. Ter vergelijking: New York heeft een oppervlakte van 78.380 hectare voor 8,4 miljoen inwoners. Telosa heeft over vier decennia naar verwachting zo’n 5 miljoen inwoners. Maar de stad wordt in fases gebouwd. De eerste opzet is tot een populatie van 50.000 in 2030.

Centraal in alles staat duurzaamheid. Gebouwen zijn CO2-neutraal, er is veel ruimte voor natuur, hernieuwbare energie, verticale landbouw, noem het rijtje maar op. Ook staat slow-moving centraal. Langzaam rijdende autonome e-cars delen de stad met mens en natuur, maar de stad wordt vooral ingericht op fietsers en voetgangers. En dan is er nog Equitism, een uitkijktoren die het baken van de stad vormt.

Blauwdruk voor de komende generaties

Marc Lore kwam op het idee om ongebruikte stukken land, inmiddels fors in waarde gestegen, terug te geven aan de gemeenschap. “In wezen ga je van een dor stuk woestijn naar een moderne stad met een waarde van miljarden”, zegt de ondernemer over Telosa. “We kunnen de stad from scratch eco-vriendelijk opbouwen, volledig met milieuvriendelijke bouwmaterialen en duurzame architectuur. We willen een nieuwe wereldwijde standaard voor stedelijk leven neerzetten. Een blauwdruk voor de komende generaties.”

telosa, duurzame stad, big, bjarke ingels
(Afbeelding: Bjarke Ingels Group)
(Afbeelding: Bjarke Ingels Group)

Het doel van de nieuwe duurzame stad is hoopgevend, nu het uitvoeren nog. Wanneer er begonnen wordt met de bouw van Telosa, is niet bekend. Maar Marc Lore, voormalig president en CEO van Walmart, staat niet bekend om halfbakken projecten.

Bekijk hier een aantal architecturale projecten van Bjarke Ingels die al uitgevoerd zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.