Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Paranormal Activity is terug, en dat is beter nieuws dan je denkt

Paranormal Activity komt terug. Ja, de horrorfranchise die na meerdere flutfilms in 2015 werd beëindigd met een laatste film. Het goede nieuws? Daar zijn de makers zich ook goed bewust van.

Nu elke grote Hollywood-studio zijn eigen Netflix-killer heeft opgezet, worden de archieven flink uitgeplozen. Elke streamingdienst is zijn zolder opgeklommen, op zoek naar grote franchises om af te stoffen en in een nieuw jasje te steken.

Paranormal Activity is terug

Menig franchise die al een tijd stil ligt of op een laag pitje stond krijgt daardoor nog een kans in de vorm van een Original. Dat geldt ook voor Paranormal Activity, de horror-franchise waarvan de originaliteit al sinds de eerste paar delen ver te zoeken is.

De reeks werd steeds meer een slap aftreksel van zichzelf. Toen Paranormal Activity: The Ghost Dimension in 2015 uitgebracht en gepromoot werd als het laatste deel van de filmreeks, was dat maar beter ook. De film werd neergesabeld en scoorde een magere 14 procent op Rotten Tomatoes.

Maar ja, anno 2021 is Paramount+ een ding, een streamingdienst die ook naar Nederland komt. En daarvoor is originele content nodig, Originals dus. Daardoor krijgt Paramount Activity opnieuw een kans, in de vorm van Paranormal Activity: Next of Kin.

Teaser voor Paranormal Activity: Next of Kin

Voor die film is nu de eerste teaser uitgebracht. We houden nog een slag om de arm, maar de eerste trailer laat al zien dat Paramount de franchise anders aan gaat pakken.

Next of Kin ziet er alleen al anders uit dan de vorige delen, en de studio beschrijft de horrorfilm zelf als een nieuwe start voor de franchise. Niet eeuwig de oude films kopiëren, maar een nieuwe basis.

Iets wat producent Jason Blum ook benadrukt, op een verrassend eerlijke wijze: “”Paramount wilde Paranormal Acitvity voortzetten, ik zou het waarschijnlijk met rust hebben gelaten. Dus ze wilden ermee doorgaan, maar ik dacht dat als ze het wilden voortzetten, je moet — het was klaar, er was geen manier om de weg voort te zetten die we hadden gekozen.”

Echt opnieuw beginnen

“Dus ik moedigde alle creatieve mensen die erbij betrokken waren echt aan om iets nieuws te bedenken. Veel mensen die de nieuwe Paranormal Activity gaan zien, waren 3 jaar oud toen de eerste Paranormal Activity uitkwam, dus ze weten niet eens van de oudere films af. Ik dacht dat als je het opnieuw zou doen, je het beter echt opnieuw kon doen, niet proberen uit te breiden wat we al die jaren geleden deden.”

Kijk, juich niet te vroeg, maar dat klinkt al heel bemoedigend. De makers zijn zich er duidelijk bewust van dat de franchise de laatste jaren beschamend uitpakte. Over de makers gesproken: Christopher Landon (Happy Death Day, Freaky) heeft het script geschreven. De regie is in handen van William Eubank (Underwater).

Cast en release

De cast van Paranormal Activity: Next of Kin bestaat onder andere uit Emily Bader, Roland Buck III, Dan Lippert en Henry Ayres-Brown. Kom op Paramount, de lat ligt erg laag. Spring er alsjeblieft onderdoor, in plaats van er onder door te duiken.

Het is onduidelijk wanneer we precies gaan ontdekken of Paranormal Activity beter in de ijskast had kunnen blijven liggen. Wel belooft Paramount een lancering voor Halloween op Paramount+, dus dat zal ergens in de komende weken zijn.

Producent Stranger Things dropt nieuwe horrorfilm op Netflix

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.