Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Kritiek op vrouwelijke 007 in No Time to Die niet gemeen, maar triest’

Nog tien dagen en dan komt eindelijk No Time to Die uit. Het is de eerste James Bond-film die begint met een vrouwelijke in plaats van mannelijke 007. Maak kennis met Lashana Lynch.

In No Time To Die wordt een vrouwelijke opvolgster van de gepensioneerde James Bond geïntroduceerd door M, gespeeld door Ralph Fiennes. “Kom binnen 007”, zegt hij. En dan verschijnt Lashana Lynch.

Waar ken je Lashana Lynch ook alweer van?

De 31-jarige Lashana Lynch is een Britse actrice van Jamaicaanse afkomst. Ze maakt in 2012 haar filmdebuut in de Britse dramafilm Fast Girls. Meer bekendheid verwierf ze met rollen in de series Silent Witness (2013) en Death in Paradise (2015), maar haar grote doorbraak volgde begin 2019 met haar rol als gevechtspilote Maria Rambeau in Captain Marvel.

Lashana Lynch, captain marvel, vrouwelijke 007, james bond, no time to die
Lashana Lynch als Maria Rambeau in Captain Marvel (Born: Disney)

Kritiek op de eerste vrouwelijke 007

In Captain Marvel speelde ze een goede vriendin van Marvels eerste vrouwelijke superheld met een standalone film. Nu is ze zelf de eerste vrouwelijke 007. En ook al is ze niet de eerste vrouwelijke James Bond, wat veel media aanvankelijk schreven, er volgde wel een bak aan kritiek na de onthulling.

lashana lynch, vrouwelijke 007, james bond, no time to die
(Afbeelding: Universal Pictures)
lashana lynch, vrouwelijke 007, no time to die, james Bond
De eerste vrouwelijke 007 (Afbeelding: Universal Pictures)
lashana lynch, vrouwelijke 007, james bond, no time to die
Regisseur Cary Fukunaga neemt beide 007’s bij de hand op de filmset (Afbeelding EON/Universal)

“Nee, die kritiek ontmoedigt me niet”, zei ze daarover tegen The Hollywood Reporter. “Ik heb vooral medelijden met die mensen. Hun meningen zijn niet gemeen, maar triest. De kritiek is ook niet persoonlijk gericht, mensen zijn boos op het idee.”

Het personage

Verwacht niet een gelikt personage zoals de mannelijke 007. Lashana Lynch was zelf nauw betrokken bij de totstandkoming van het personage en wilde een ruwe vrouw waar niet alles perfect aan is.

daniel craig, lashana lynch 007 Netflix
Lashana Lynch en Daniel Craig in No Time To Die (Afbeelding: Universal Pictures)

“Iemand met een verleden. En issues, zoals overgewicht en liefdesverdriet. Kijkers krijgen een nieuw perspectief met een gloednieuwe zwarte vrouw in de wereld van James Bond”, aldus de actrice.

Jamaica

Jamaica is de bakermat van 007. James Bond vond zijn oorsprong in GoldenEye, de villa van schrijver Ian Fleming op het eiland waar de roots van Lashana Lynch liggen. Jamaica is ook een van de opnamelocaties voor No Time To Die.

007, vrouwelijke james bond, no time to die
(Afbeelding: Universal Pictures)
007, vrouwelijke james bond, no time to die, lashana lynch
(Afbeelding: Universal Pictures) (Afbeelding: Universal Pictures)

“Om voor werk en niet voor familie naar Jamaica te gaan, was voor mij bizar. Hier wonen geweldige mensen, die ook bij het project betrokken zijn. Het maakt me trots om mijn cultuur te representeren in een franchise als deze”, zei ze tijdens de presentatie van de cast.

Komt er ook een vrouwelijke James Bond?

Als Marvel van Thor en Captain America een vrouw maakt, waarom dan geen vrouwelijke James Bond? Voormalig James Bond-acteur Pierce Brosnan ziet het wel zitten. “Geef een vrouw de kans. Ik denk dat het verfrissend en spannend zou zijn”, zei hij tijdens het Deauville Film Festival.

Barbara Broccoli, producent van de films, denkt daar anders over. “Bond is een mannelijk karakter. Dat was al zo in de boeken en dat zal ook zo blijven”, aldus Broccoli tegen The Guardian.

Maak ook kennis met Ana de Armas, Bondgirl in No Time to Die.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.