Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 15 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Porsche van Pablo Escobar voor de prijs van 75 kilo coke te koop

Pablo Escobar ken je natuurlijk als een van de grootste drugbaronnen ooit. Van zijn geld kocht hij niet alleen nijlpaarden, maar ook een heerlijke Porsche 911 RSR. Deze staat nu te koop voor een bedrag dat gelijk staat aan de prijs van 75 kilo coke.

Het is niet zomaar een auto van Pablo Escobar. Het exemplaar is voor hem bestuurd door coureur Emerson Fittipaldi, in de International Race of Champions.

Klassieke raceauto

In het eerste jaar (1974) van de International Race of Champions werd er gereden met Porsches. Zo zie je in deze video Fittipaldi als derde eindigen.

Met een dikke 3.0-liter zes-in-lijn onder de motorkap, achterwielaandrijving, handbak en een laag gewicht is het de ultieme raceauto. Toch verdween de Porsche 911 uit de IORC.

Broer Pablo Escobar klaagt Apple aan en eist 2,6 miljard dollar

De Porsches zijn in latere edities omgeruild voor Amerikaanse auto’s, maar het harde werk zat er nog niet op voor de 911 RSR van Fittipaldi. De auto werd verkocht aan T. & C Racing, dat de gele bolide in 1978 voor het laatst in de 24 uur van Daytona liet rijden. Vervolgens werd de auto verscheept naar Colombia, nadat niemand minder dan Pablo Escobar hem had gekocht voor zijn rondjes op het circuit.

Pablo Escobar racete met de Porsche 911

De leider van het Medellín-kartel had al enige ervaring in de racerij. Zo reed hij twee keer de Cope Renault 4-klasse. De Porsche 911 RSR gebruikte hij dan ook vooral op het circuit.

Pablo, Escobar, Porsche, 911
(Afbeelding: Atlantis Motor Group)

De drugsbaron zette destijds een 935-bodykit op de Porsche 911. Deze is er na zijn dood in Amerika weer afgehaald. Van de bodykit van Pablo Escobar is niets meer te zien. De auto is volledig teruggebouwd en overgespoten. Hierdoor is de auto weer precies zoals hij in 1978 naar Colombia vertrok.

75 kilo coke

De unieke Porsche 911 RSR staat nu nog steeds in Amerika. Atlantis Motor Group in Florida wil 2,2 miljoen dollar (1,85 miljoen euro) voor de racewagen hebben. Dat staat gelijk aan een prijs van bijna 75 kilo coke, berekend op de straatwaarde in Nederland. Heb je dat toevallig liggen, dan kun je gewoon meebieden.

Pablo, Escobar, Porsche, 911
(Afbeelding: Atlantis Motor Group)
Pablo, Escobar, Porsche, 911
(Afbeelding: Atlantis Motor Group)
Pablo, Escobar, Porsche, 911
(Afbeelding: Atlantis Motor Group)

Cokesnuivende neonazi en rechterhand Pablo Escobar vrijgelaten in Berlijn

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.