Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Unieke oorlogsfilm laat je door ogen van Oekraïense soldaat kijken

Rauwer dan de oorlogsfilm Real kan het bijna niet. De Oekraïense filmmaker en soldaat Oleh Sentsov filmde per ongeluk anderhalf uur lang een conflict met Rusland. Het resultaat gaat deze maand in première.

Jessica Alba scoorde de afgelopen dagen op Netflix met een heerlijk schlocky oorlogsfilm. Puur popcornvermaak. Zo’n actiefilm waarmee je jezelf prima voor een avondje kunt vermaken, maar die je niet lang bij zal blijven. De definitie van een ‘prima tussendoortje’.

Real: rauwe oorlogsdocumentaire

Soms zijn er echter oorlogsfilms die ver van oorlogsverheerlijking of hersenloos vermaak afstaan. Films die niet het verleden maar het heden in duiken. Het toppunt daarvan is Real, een gloednieuwe film van de Oekraïense regisseur en soldaat Oleh Sentsov, die deze maand in première is gegaan tijdens het International Film Festival in Karlsbad, Tsjechië.

Waar Oscarwinnaar 20 Days in Mariupol het begin van de Russische invasie in beeld bracht, neemt Sentsov je mee de loopgraven in. Niet op veilige afstand, maar vanuit het perspectief van een soldaat. En hoe: de beelden uit Real zijn per ongeluk geschoten. Sentsov nam de beelden per ongeluk in de zomer van 2023 op, toen zijn pantserwagen werd aangevallen door de Russen.

De soldaat wist de dichtstbijzijnde loopgraaf te bereiken en probeerde via radioverbinding de evacuatie van zijn eenheid te regelen, terwijl de Russen ze onder vuur namen. De naam van de positie van de Oekraïense soldaten én deze resulterende film? Real.

Oorlogsfilm van anderhalf uur in één shot

Puurder kan het dus haast niet. Real begint direct met actie: een soldaat die verwoed contact probeert te leggen met de buitenwereld, compleet wanhopig. Instant gevaar, instant paniek. Vervolgens kijk je anderhalf uur lang naar een one shot oorlogsfilm.

Puur en alleen de beelden die Sentsov per ongeluk met de GoPro op zijn helm schoot. In realtime. Rauw, ongeregisseerd en daarmee des te confronterender. Een unieke kans om door de ogen van de soldaten te kijken die nog elke dag hun land aan het verdedigen zijn.

Helaas is het nog niet bekend wanneer Real ook internationaal uitkomt, maar gezien de actualiteit kan het bijna niet anders dan dat de oorlogsfilm een bredere release gaat krijgen. Check in de tussentijd ook de beste oorlogsfilms die je gratis op NPO kunt streamen. Waaronder de Oekraïne-docu die onlangs een Oscar won.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.