Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Ambush: je favoriete oorlogsfilm van februari staat voor de deur

2023 is nog maar net begonnen, maar de gloednieuwe oorlogsfilms vliegen je al om de oren. Maak kennis met Ambush, een op een waargebeurd verhaal gebaseerde actiefilm die je mee terug neemt naar de Vietnamoorlog.

Netflix neemt je vanaf deze week mee naar het Noorwegen van 1940. Naar Narvik, om precies te zijn, een havenstadje waar Hitler zijn eerste grote nederlaag moest incasseren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verhaal is het onderwerp van Narvik, een spectaculaire oorlogsfilm die je sinds 23 januari op de streamingdienst kunt checken.

Terug naar de Vietnamoorlog

Voor liefhebbers van het oorlogsfilms-genre staat er gelukkig nog meer op de planning. Zo gaan we binnenkort iets minder ver terug in de tijd met Ambush, een actiefilm die zich afspeelt tijdens de Vietnamoorlog. De oorlogsfilm van Saban Films is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al is dat in Hollywood een rekbaar begrip.

Ambush volgt een groep soldaten die de opdracht hebben gekregen om achter de frontlinie van de vijand te geraken, met als uiteindelijke doel om daar felbegeerde documenten te bemachtigen en die vervolgens te vernietigen. Documenten die koers van de hele Vietnamoorlog kunnen veranderen.

Schlocky oorlogsfilm

Vergeet die documenten echter vooral, want Ambush is een echte popcornfilm. Verwacht niet het nettere, serieuzere historische filmwerk van Narvik: Saban Films schotelt je duidelijk een meer schlocky en explosief popcornfilmpje voor. Ons hoor je echter niet klagen: alleen al de nieuwe trailer trapt meteen af met een hoop explosies, rondvliegende kogels en andere vormen van actie.

Regisseur Mark Burman heeft naast een hoop actie ook een gezonde dosis thriller-elementen in de mix gegooid. Hoe kom je immers achter de frontlinie van de vijand? De soldaten waar Ambush over gaat hebben al snel een oplossing: ondergronds gaan, en middels tunnels hun doel bereiken. Maar wat nou als de vijand die ‘fout’ in hun beveiliging allang doorheeft en het een grote val is? Dan zit je vast, ondergronds, en kun je nergens meer heen. Brr.

The Ambush waargebeurde oorlogsfilm Vietnamoorlog
🍿 (Afbeelding: Saban Films)

Grote namen, kleine film?

Qua cast en crew beschikt de oorlogsfilm slechts over een paar namen die je waarschijnlijk wél herkent. Zo wordt de hoofdrollen vertolkt door Aaron Eckhart en Jonathan Rhys Meyers, die je respectievelijk kunt kennen van The Dark Knight en Vikings.

Niet de minste namen, maar ook na het checken van de nieuwe trailer voor Ambush kun je niet aan de indruk ontkomen dat we het hier vooral over een spectaculair tussendoortje hebben. Geen Oscar-materiaal dus. Afijn, wellicht kunnen de makers ons gaan verrassen. Vanaf 24 februari is Ambush digitaal via video on demand beschikbaar.

Degelijkere aanraders

In de tussentijd trek in een degelijkere oorlogsfilm? Dan heeft HBO Max sinds kort één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen jaren voor je klaar staan. En dan heb je natuurlijk nog de beste oorlogsfilm van 2022, die gewoon op Netflix staat.

Glass Onion-regisseur dropt serie vol nieuwe moordmysteries

The Ambush waargebeurde oorlogsfilm Vietnamoorlog
🍿 (Afbeelding: Saban Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.