Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Disney+: Pixar’s Luca scoort op Rotten Tomatoes en IMDb

Pixar legt na jaren aan sequels eindelijk weer de focus op originele projecten. Op dat vlak kan geen enkele studio aan de kwaliteit en originaliteit van het bedrijf tippen. Dat bevestigt de animatiestudio nu opnieuw met Luca, de volgende animatiefilm van Disney’s dochterbedrijf. Nu op Disney+ te zien!

Eind vorig jaar kwam Soul uit op Disney+, een van de best scorende Pixar-films in jaren. Met Luca kreeg regisseur Enrico Casarosa de kans om zijn eerste feature length-film te regisseren. Wellicht heb je zijn werk al eens gezien, want zijn korte film La Luna staat ook op Disney+.

Luca: Pixar gaat naar Italië

De Italiaans-Amerikaanse regisseur neemt je mee naar Italië. De eerste trailer voor Luca onthulde het uiterst zonnige en kleurrijke Rivièra als setting, met als resultaat een sfeer die haast Ghibli-achtig aanvoelt.

Los van het verhaal valt sowieso meteen de vormgeving op. Dit is duidelijk geen standaard Pixar-film. De personages zijn anders vormgegeven dan in bijvoorbeeld Soul, op een manier die eerder Wallace and Gromit dan Inside Out is.

Maar goed, dat Luca er schitterend uit gaat zien wisten we al voor dat we de eerste trailer te zien kregen. We hebben het hier immers over Pixar. Maar waar gaat de film over?

Mortal Kombat verslaat nu al Marvel met indrukwekkend record

Subtekst?

Luca focust op de vriendschap tussen Luca en Alberto, twee jongens die de zomer van hun leven beleven aan de Italiaanse kust. Klein probleem: ze zijn beiden zeemonsters uit een andere wereld, die hun geheime identiteit moeten verbergen. Ze veranderen in zeemonsters als ze water aanraken, iets wat het vissersdorpje waarin ze leven nooit zou accepteren.

De subtekst lijkt dat beide jongens op elkaar vallen, maar niet uit kast durven te komen uit angst voor de reactie van hun omgeving. Of Pixar die betekenis expliciet gaat maken of dat we er teveel inlezen kun je vanaf nu gaan ontdekken. Sinds afgelopen vrijdag staat de animatiefilm namelijk op Disney+. Zonder dat je extra hoeft te betalen.

Nu op Disney+: wat zeggen de critici?

Hopelijk kan de animatiefilm de hoge lat van Soul overtreffen en ons opnieuw omver blazen. De critici zijn in ieder geval enthousiast. De Pixar-film scoort een degelijke 91 procent op Rotten Tomatoes bij recensenten, onder het publiek krijgt de film vooralsnog een perfecte 100 procent. Op IMDb staat de teller op een 8.3 na 172 recensies.

“Dit juweeltje van een film bevat een heel goed verhaal dat zelfs jonge kinderen zullen volgen – maar het is nog steeds vermakelijk voor volwassenen,” concludeert filmrecensent David Kaplan. Het unieke niveau van Soul wordt niet bereikt, maar het blijft Pixar in topvorm: verplicht kijkvoer dus.

Nu gratis op Disney Plus: dit is de top 10 beste Pixar films

Pixar maakt na Soul opnieuw indruk met het zonnige Luca
🎇 (Afbeelding: Luca)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.