Stijn Kuster
Stijn Kuster Crypto 17 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Cryptocurrenties uitgelegd: het veelbelovende Cardano (ADA)

Het beste van alle cryptocurrenties combineren en samenbrengen in één coin. Dat proberen de oprichters van Cardano en de bijbehorende coin ADA te doen.

In de rubriek ‘Cryptocurrencies uitgelegd’ kijken we naar het ontstaan en de eigenschappen van verschillende cryptocurrencies. In het derde deel kijken we naar de Cardano met de coin ADA.

Schaalbaarheid

In 2015 begon de medeoprichter van Ethereum met het opzetten Cardano en de nieuwe coin (ADA). Het doel was om het meest veilige platform ter wereld te ontwikkelen. Dit platform moest daarnaast goed schaalbaar zijn.

Vijf redenen om (niet) in Cardano (ADA) te investeren

Om goed schaalbaar te zijn, maakt Cardano gebruik van een andere techniek dan bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin. Het platform heeft twee verschillende blockhains waardoor taken verdeeld kunnen worden.

Cardano verdeelt taken en is daardoor sneller

Bij Ethereum is het zo: hoe meer transacties, hoe groter de contracten, des te langzamer de blockhain wordt. Cardano doet dit anders. Door de coin ADA op de eerste, en smart contracts en andere toepassingen op de tweede blockchainlaag te laten draaien, blijft het netwerk snel en biedt het extra veiligheid ten opzichte van crypto’s met één blockchain. Daarnaast is Cardano net als veel andere cryptocurrenties gedecentraliseerd.

Het tweede voordeel van een de gescheiden laag is dat de vorm van de transactie aangepast kan worden aan de financiële en monetaire regels van een land. Zo kan je ADA overal met andere voorwaardes opslaan, verwerken en openen zonder dat de eerste laag van de blockchain veranderd.

ADA is energiezuiniger dan Bitcoin

Net als Ethereum maakt Cardano gebruik van het Proof of Stake- gemengd met het Proof of Work-concept. Hierbij is de kans dat jij een nieuwe transactie verifieert (een block mag minen) afhankelijk van het aantal ADA’s dat je hebt. Ondanks dat de rekenkracht van een computer energie kost, is deze blockchaintechnologie een stuk energiezuiniger dan dat van Bitcoin. In totaal komen er 45 miljard ADA’s op de markt.

4 cryptocurrencies die je nu nog gratis krijgt zonder te minen

Cardano noemt zichzelf door deze technieken de derde generatie cryptomunten. Het is de eerste coin die voortkomt uit een op de wetenschap gebaseerde filosofie. Klik hier om naar de site van Cardano te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.