Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Nu gratis op Disney Plus: dit is de top 10 beste Pixar films

Disney Plus is beschikbaar in Nederland, en tot 12 november nog gratis ook! Je kunt er de complete bibliotheek van Pixar op vinden. Wij zetten de top 10 beste animatiefilms van de studio op een rijtje, die jij dus gratis op je televisie, smartphone of tablet kunt streamen.

10. Cars

Cars richt zich in tegenstelling tot de meeste Pixar films vooral op kinderen. Dat zorgt ervoor dat de film uit 2006 maar net deze top 10 heeft gehaald. Dat neemt echter niet weg dat Cars prachtig is gemaakt. Het is een aandoenlijke komedie waar de creativiteit vanaf spat, gecombineerd met een flinke dosis nostalgie. Cars borduurt daarmee vooral voort op andere genres en de kleine stadjes uit de vorige eeuw, waardoor het de frisheid van bijvoorbeeld Coco mist. Toch blijft het verhaal anno 2019 simpel doch ijzersterk en is het voor een hele generatie net zo groot als Batman of Star Wars, door de berg aan merch die nog altijd in elke speelgoedwinkel ligt.

Bron: Pixar
Bron: Pixar

9. Monsters Inc.

Pete Doctor, de nieuwe baas van Pixar, maakte zijn regiedubuut bij de studio met Monsters Inc. Op Disney Plus zul je met die zoekterm niks vinden, maar dat komt omdat dit meesterwerkje er onder de naam Monsters en Co. op staat. Het is een bekend recept: een volwassene op avontuur laten gaan met een veel te schattig kind. Verwissel de volwassene voor een monster, gooi er een razendsnel plot tegenaan en je hebt een hartverwarmende komedie. Mits je anderhalf uur tegen het stemgeluid van Mike Wazowski kunt…

Bron: Pixar
Bron: Pixar

8. Inside Out

Inside Out is het bewijs dat Pixar nog steeds tussen alle sequels door voor magie kan zorgen. Het is een voorproefje op de komende jaren, want de studio heeft aangekondigd zich voorlopig enkel op originele films te focussen. Geen oneindige spin-offs en vervolgen dus! Inside Out is ontzettend puur, leerzaam en vooral emotioneel. Wellicht net iets te puur, met een simpel plot dat er dik bovenop ligt, maar daarmee wel ook ontzettend raak.

Bron: Pixar
Bron: Pixar

7. Coco

Wat ons betreft wordt Coco vaak veel te laag op ranglijstjes gezet. Met zijn Mexicaanse invloeden en unieke setting is het een feest voor het oog. De kleurrijke werelden die Pixar voor deze film heeft ontworpen zijn vrijwel elke seconde wallpaper-materiaal en het hoofdpersonage is een rolmodel waar elk kind (en volwassene) zich in kan herkennen. Je kunt bij het kijken van deze film direct merken hoeveel tijd de studio heeft gestoken in onderzoek. De historische en culturele details spatten van je scherm af. Zelden wist een animatiefilm op zo’n krachtige wijze het onderwerp familie aan te snijden, met een prettig vleugje magisch realisme. Aanrader!

Bron: Pixar
Bron: Pixar

6. Finding Nemo

Tja, om Finding Nemo kun je natuurlijk niet heen. Wie is er nou niet anno 2019 nog steeds volledig weg van Nemo? Regisseur Andrew Stanton wilde op het witte doek iets doen met zijn schuldgevoelens als overbezorgde vader voor zijn eigen zoontje. Dat hij daar een mooie boodschap en les uit weet te slepen in de oceaan is een prestatie van formaat. De angstaanjagende dieptes van het water laten zien dat we juist degenen die we lief hebben los moeten laten. Het bewijs dat Pixar meer te bieden heeft dan vermaak voor kinderen.

Pixar film beste Disney Plus
Bron: Pixar

5. Up

Het was bijzonder lastig om Up een plekje in deze ranglijst te geven. Het begin is namelijk fantastisch, een emotionele klap die de kracht van het medium demonstreert. De rest van de film is echter weer relatief standaard. Ga maar eens bij jezelf na: waar denk je aan als je aan Up denkt? Het is allemaal iets meer dunnetjes dan je waarschijnlijk in je hoofd had, maar dat mag de pret niet drukken: we hadden Up voor geen goud willen missen.

Bron: Pixar
Bron: Pixar

4. The Incredibles

Juist in deze tijd van oneindige barrages aan superheldenfilms is The Incredibles fantastisch vermaak. Sterker nog, sommige critici bestempelen deze animatiefilm van regisseur Brad Bird zelfs als de beste superheldenfilm. Ooit. Het is compleet te begrijpen dat Bird later de overstap naar live-action maakte, onder andere voor de Mission Impossible franchise. Echter juist in die net iets te serieuze filmseries mis je de humor van The Incredibles. Dat hij rake humor, een grote cast aan kleurrijke personages en een achtbaan van een verhaal in minder dan twee uur heeft weten te proppen is een prestatie waar Marvel nog iets van kan leren.

Disney Pixar
Bron: Disney/Pixar Bron: Disney/Pixar

3. Wall-e

Tussen alle schattige gezinnetjes en pratende auto’s op aarde is WALL-E misschien wel de meest ambitieuze film die Pixar ooit heeft gemaakt. Vooral het eerste half uur is pure perfectie. Zonder ook maar een minuut aan dialoog weet de studio het verhaal te vertellen van de ondergang van de mensheid. Het oog voor detail is verbluffend. Daarna weet Pixar niet meer dat hoge niveau aan te tikken, maar we snappen volledig waarom WALL-E geregeld de beste Pixar film ooit wordt genoemd. Het is ronduit indrukwekkend dat de studio zijn beste liefdesverhaal in een science-fiction film over de ondergang van de mensheid heeft weten te proppen.

Pixar film beste Disney Plus
Bron: Pixar

2. Toy Story

Toy Story is de film waarmee het allemaal begon. De animatie komt anno 2019 ietwat gedateerd over, maar de humor en het hartverwarmende verhaal staan nog steeds als een huis. De melancholieke ondertoon wordt perfect afgewisseld met actie en emotie. Check bovendien deze film vooral in het Engels op Disney Plus, want de cast is ijzersterk. Pure Disney-magie, maar dan van Pixar.

Bron: Pixar
Bron: Pixar

1. Ratatouille

Visueel is Ratatouille niet de meest opvallende film uit de rijke geschiedenis van Pixar. Toch verdient deze Oscar-winnaar wat ons betreft deze eerste plaats. Het is namelijk de meest gebalanceerde animatiefilm die we in jaren hebben gezien. Los van de humor en de sfeervolle setting valt na al die tijd vooral op wat voor rake punten de studio met Ratatouille maakt, vooral over kunst en het maken ervan. En tja, wie raakt er nou niet meteen gecharmeerd van deze film?

Pixar film beste Disney Plus
Bron: Pixar

Je kunt al deze films op je gemak checken op Disney Plus, de nieuwe streamingdienst van de entertainmentgigant. De Netflix-killer van Disney is tot 12 november geheel gratis. In dit artikel lees je wat de beste Marvel films op de dienst zijn, en we hebben ook een aantal verborgen pareltjes voor je op een rijtje gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nu gratis op Disney Plus: dit is de top 10 beste Pixar films
Sluiten