Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Netflix heeft nu twee van beste oorlogsfilms ooit (en 8 andere topfilms)

Netflix sloot afgelopen maand af met het schrappen van maar liefst 138 films. Van totaal obscure en matige actiefilms tot een aantal van de beste films aller tijden. Gelukkig trapte de streamingdienst juli ook direct af met een mooi staaltje compensatie. Waaronder fantastische oorlogsfilms.

Nieuwe topfilms op Netflix

Je kunt nu namelijk tien ijzersterke nieuwe titels op Netflix streamen. Waaronder twee van de beste oorlogsfilms van de afgelopen dertig jaar. Voeg daar een aantal blockbusters aan toe waar je U tegen zegt, en je hebt weer genoeg kijkmateriaal om even vooruit te kunnen. All killer, no filler, zou je bijna kunnen stellen, afhankelijk van of je Abba kunt verdragen…

1917

Met een 8.2 op IMDb en 88 procent op Rotten Tomatoes van zowel recensenten als het grote publiek is 1917 één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen jaren. Bond-regisseur Sam Mendes vertelt het verhaal van Schofield en Blake, twee Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog een praktisch onmogelijke missie krijgen. Ze moeten een cruciale boodschap over zien te brengen. Klein probleem: daarvoor zullen ze vijandelijk gebied moeten doorkruizen. Spectaculair in beeld gebracht oorlogsverhaal!

Saving Private Ryan

De klassieker der klassiekers onder de oorlogsfilms: Saving Private Ryan. Je hebt ‘m waarschijnlijk al tig keer gezien, maar we kunnen er niet omheen dat Netflix weer een dijk van een film gescoord heeft. Tijdens de invasie in Normandië komen twee broers om het leven. Hun andere broer sneuvelt toevallig praktisch gelijktijdig in Nieuw Guinea, tegenover de Japanners. Wanneer bekend wordt dat er nog een vierde broer bestaat, die ook nog eens vermist is, zet men een ambitieuze missie op poten om hem veilig thuis te brengen. Heerlijke film, altijd het herkijken waard.

Cast Away

Twee jaar na Saving Private Ryan was Tom Hanks ook te zien in Cast Away, een dramafilm waarvoor de Amerikaanse acteur opnieuw samenwerkte met Forrest Gump-regisseur Robert Zemeckis. Die gouden combinatie leverde opnieuw een topfilm op. Dit keer speelt Hanks Chuck, een hoge pief bij FedEx. Een echte workaholic zonder privéleven. Tot hij meevliegt met een vrachtvliegtuig dat terecht komt in een hevige storm en vervolgens crasht in de Stille Oceaan. Opeens moet de zakenman in zijn eentje zien te overleven.

A Beautiful Mind

Russell Crowe speelt de invloedrijke wiskundige John Nash, die een grote impact heeft gehad op hoe we anno 2023 nog steeds over de economie denken. Crowe speelt een jongere Nash, voor zijn internationale doorbraak, die betrokken raakt bij een samenzwering. Verder gaan we vooral niet te veel verklappen, want deze film kun je het beste blanco ingaan. Gaat dat zien, want Ron Howard leverde met A Beautiful Mind één van de beste biopics aller tijden af.

Skyscraper

Na al die dramafilms toe aan wat luchtiger vermaak? Dan ben je natuurlijk altijd aan het juiste adres bij Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Netflix biedt deze maand popcornvermaak met Skyscraper, een film uit 2018. The Rock speelt een ex-militair die verantwoordelijk is voor de veiligheid in en van een gigantische Chinese wolkenkrabber. Wanneer een verdieping van het torenhoge gebouw in de fik vliegt, krijgt hij er de schuld van. Op de vlucht en op een missie om zijn onschuld te bewijzen moet de ex-militair ook nog eens zijn gezin zien te redden, dat vastzit in het ten onder gaande gebouw.

Mr. & Mrs. Smith

Ah, 2005. Andere tijden. De film waardoor de vonk oversloeg tussen Brad Pitt en Angelina Jolie. Ze spelen een ogenschijnlijk doodnormaal koppel, dat niet van elkaar weet dat ze allebei stiekem tot de meest dodelijke huurmoordenaars ter wereld behoren. Wanneer ze allebei de missie krijgen om de ander uit te schakelen, begint een gewelddadige dans die ook in 2023 nog steeds uiterst vermakelijk is.

Gone Girl

Een door Rosamund Pike en Ben Affleck gespeeld koppel staat op het punt om te vieren dat ze vijf jaar geleden getrouwd zijn. Op de ochtend van die heuglijke dag krijgt Nick (Affleck) echter zo zijn twijfels: is het huwelijk echt zo perfect als hij denkt? Hij bezoekt zijn tweelingzus voor wat advies, maar als hij weer thuis komt, blijkt zijn vrouw compleet verdwenen te zijn. Hij schakelt zo snel mogelijk de politie in, maar na een grootschalig onderzoek wijst alles naar slechts één verdachte: Nick zelf.

Mamma Mia! 1 & 2

Verstand op nul, en genieten maar! Dat is wat je in juli dankzij Netflix kunt gaan doen. Op de streamingdienst kun je namelijk beide Mamma Mia!-films weer gaan streamen. De Abba-hitjes die iedereen kent, een ongecompliceerd verhaal, de Griekse zon en een verrassend goedgevulde sterrencast. Je moet tegen het musicalgehalte kunnen, maar ach, wie houdt er nou niet van Abba?

Gangs of New York

Het oeuvre van Martin Scorsese is zo imposant dat zelfs zijn minder bekende films vaak nog absolute toppers zijn. We hebben het continu over titels als Taxi Driver, Shutter Island en Goodfellas, maar vergeet Gangs of New York uit 2002 niet. Een relatief minder bekende misdaadfilm van de grootmeester, met, uiteraard, Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. We gaan terug naar de het New York van de negentiende eeuw. Een uiterst gewelddadige periode, waarin Ierse immigranten lijnrecht tegenover de oorspronkelijke inwoners van de stad komen te staan. Amsterdam Vallon (DiCaprio) is de zoon van zo’n immigrant. Na de dood van zijn vader is hij uit op wraak. Koste wat het kost.

Just Watch

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.