Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix en co onder vuur om uitbuiting: staking in Hollywood dreigt

Het is leuk om voor Netflix, Disney+ of andere streamingdiensten te werken. Althans, als je tot het acteursgilde behoort. Crewleden worden naar eigen zeggen uitgebuit in de wereld waar miljoenen in omgaan. Een staking in Hollywood dreigt.

Crewleden moeten zich van Netflix wel verplicht laten vaccineren. Tegelijkertijd voert het bedrijf, net als andere studio’s en diensten, de pandemie op als reden dat er zo weinig betaald kan worden. Vergelijk het met Manchester City dat geen geld meer heeft voor de materiaalman.

Vakbond geeft toestemming voor staking in Hollywood

De vakbond van crewleden in Hollywood heeft zijn leden toestemming gevraagd een staking uit te roepen. De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) stelt dat onderhandelingen met producenten van onder meer Netflix, Disney en Amazon op niets dreigen uit te lopen. Dan zit er dus maar één ding op: de barricades opgaan.

Het contract dat de vakbond heeft met de Alliance of Motion Picture and Television Producers liep eerder deze maand af. In een verklaring aan de L.A. Times stelt een woordvoerder van IATSE dat de bond zich niet gehoord voelt. “Hun weigering om verder te onderhandelen, kan maar op één manier gezien worden. Ze zijn simpelweg niet bereid om de zaken waar wij ons herhaaldelijk over hebben uitgesproken aan te pakken.”

Netflix en co ‘misbruiken’ pandemie

IATSE, waarbij zo’n 43.000 crewleden uit de entertainmentindustrie zijn aangesloten, zou onder meer betere regels willen voor rustpauzes. Ook wordt er meer loon en een hogere bijdrage aan zorgverzekering en pensioenplannen geëist. De studio’s en streamingdiensten als Netflix zouden de coronacrisis als reden opvoeren om niet te diep in de buidel te hoeven tasten. Wel zeggen zij in een eerder stadium van de onderhandelingen een hoger minimumloon voor bepaalde producties te hebben geboden en 600 miljoen dollar om een pensioengat te dichten.

Als de leden van IATSE de vakbond toestemming geven een staking uit te roepen, betekent dat nog niet dat dit ook gebeurt. Wel kan de organisatie dan in het onderhandelingsproces dreigen alle studioproducties stil te leggen. En daar zitten Netflix en co natuurlijk niet op te wachten,

Manners / ANP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.