Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix onder vuur na succes Squid Game, maar weigert te betalen

Eerder las je dat Netflix in Zuid-Korea is aangeklaagd vanwege het succes van Squid Game. De Koreaans internetprovider SK Broadband eiste dat de streamingdienst voor de extra kosten, die gepaard gaan met het succes, zou opdraaien.

Squid Game is een Zuid-Koreaanse serie over mensen met schulden, die zich laten verleiden mee te doen aan een reeks kinderspellen voor een geldprijs. Wie faalt, die sterft, zo blijkt tijdens het eerste spel. Het is de populairste Netflix Original tot nu toe. En dat gaat gepaard met veel verrassende ontwikkelingen, zoals een rechtszaak over dataverkeer.

Netflix weigert extra te betalen dataverkeer

Maar Netflix weigert te betalen voor het extra dataverkeer dat wordt veroorzaakt door de populariteit van series zoals Squid Game. Door de toenemende populariteit van streamingplatforms kijken steeds meer mensen vaker series via internet en dat leidt tot extra dataverbruik. Het Koreaanse bedrijf klaagde Netflix aan om vergoedingen te claimen voor gebruik van zijn netwerk.

Het bedrijf schat in dat Netflix alleen al over vorig jaar 27,2 miljard won (zo’n 20 miljoen euro) moet betalen. Dat meldden lokale media eerder al. Het zou zo’n 6 procent zijn van de omzet van het telecombedrijf. Dit is nog voordat Squid Game op de streamingdienst werd geplaatst.

Squid Game brengt veel teweeg in Zuid-Korea

De directe financiële impact van een netwerkgebruiksvergoeding op Netflix is onduidelijk. De streamingdienst vreest in ieder geval dat die exponentieel zal groeien en dat internetproviders wereldwijd het voorbeeld zullen volgen. Netflix betaalt wel een vergoeding op de Amerikaanse thuismarkt, maar nergens anders. Koreaanse contentmakers betalen Koreaanse telecomproviders.

De Netflix-serie Squid Game brengt in Zuid-Korea soweiso veel teweeg. Zo gingen vorige week nog tienduizenden mensen in de rode pakken uit de Original de straat op tijdens een massale staking. Deelnemers lieten weten dat de serie confronterend is voor Koreanen, en zelf in vergelijkbare situaties zitten als de personages uit de show.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.