Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Het is weer raak: Netflix cancelt opnieuw grote serie na één seizoen

Van grootse toekomstplannen voor meerdere seizoenen tot een vroeg einde: Netflix heeft weer eens een grote serie vroegtijdig gecanceld. Voor de verandering zal niemand daar dit keer echter bezwaar tegen hebben. We hebben het namelijk over Resident Evil.

Less is more is al jarenlang de strategie van HBO. Het netwerk leverde de afgelopen decennia series van hoge kwaliteit af, van The Wire tot Succession. Netflix interpreteert less is more op een andere manier.

Netflix slaat toe

De streamingdienst brengt al jaren een duizelingwekkende lading nieuwe series en films per maand uit. Het leeuwendeel is op zijn zachtst gezegd geen Oscars-materiaal, maar ja, soms zit er toch een hit tussen. Maar al helemaal nu aandeelhouders in de nek van de streamingdienst hijgen zijn zelfs de grotere titels niet veilig.

Netflix is al enkele jaren genadeloos grote shows aan het cancelen. Zelfs titels met grote fanschares. De lat ligt erg hoog: een serie moet echt een cultureel fenomeen à la Stranger Things, The Witcher of Squid Game worden wil het bedrijf überhaupt nadenken over meer seizoenen. De tijd dat elke show meerdere seizoenen kreeg is definitief voorbij. Netflix is zuinig geworden.

Het hoofddoel is meer abonnees binnen harken, en dan is meer shows maken effectiever dan simpelweg meer seizoenen voor bestaande Originals uitbrengen.

Grootse plannen voor Resident Evil

Zelfs de grootste licenties zijn niet veilig, zo blijkt opnieuw deze week. Het was groot nieuws toen bekend werd gemaakt dat Netflix met een adaptatie van Resident Evil bezig was. Het is immers één van de grootste gamefranchises aller tijden.

Het bedrijf had het in de aanloop naar de gloednieuwe live-action serie over ambitieuze plannen voor de franchise. Men sprak van lange termijn ambities. Oftewel, meer seizoenen of zelfs spin-offs. Een klein cinematic universe, als het aan Netflix lag.

Gecanceld

Het ligt ook aan Netflix, maar blijkbaar deed Resident Evil het na zijn debuut in juli zo matig, dat de streamingdienst toch direct al een einde aan die ambitieuze plannen maakt. De show is gecanceld. Fans hoeven niet op een tweede seizoen te rekenen.

Het helpt niet dat Resident Evil kort na het geprezen en geliefde vierde seizoen van Stranger Things uitkwam. Het contrast kon bijna niet groter zijn. De kijkcijfers van Resident Evil vielen niet alleen tegen, maar de show zelf ook.

Fans reageerden vrijwel unaniem compleet teleurgesteld op de uiteindelijke show. Ook recensenten waren niet te spreken over de serie.

Gelekt: hoeveel advertenties Netflix krijgt en wat het gaat kosten

Terecht vroeg einde

“Ik ben in lange tijd niet meer teleurgesteld geweest in een show, maar misschien was dat mijn fout door aan te nemen dat de negende poging om Resident Evil goed te krijgen, degene zou zijn die zou werken,” aldus filmrecensent Alex Maidy.

Op Rotten Tomatoes scoort de Netflix Original een matige 55 procent onder recensenten. De publieksscore is met 26 procent al helemaal belabberd. Wat dat betreft is het misschien maar goed dat het bij de eerste acht afleveringen blijft.

Netflix heeft vaak genoeg geliefde series gecanceld, met woedende fans als gevolg. Maar dit is niet zo’n geval. In het geval van Resident Evil is waarschijnlijk praktisch iedereen het met elkaar eens dat een vroeg einde het beste is.

Potentie

Toch is het zonde: de horrorgames hebben zoveel potentie, maar het wil Hollywood maar niet lukken die magie naar het witte doek of je televisie te vertalen. De films zijn vermakelijke B-films op zijn best, en de live-action en animatieseries vielen dus tegen. Zelfs showrunner Andrew Dabb, die eerder scoorde met Supernatural, kon daar voor Netflix blijkbaar geen verandering in brengen.

Het is de zoveelste gameverfilming die een no-brainer had moeten zijn, maar die toch ontzettend lastig blijkt te zijn om uit te voeren.

Ach, gelukkig hebben we de games nog. Begin volgend jaar krijgt de nieuwste telg uit de reeks, Resident Evil Village, een flinke nieuwe verhaaluitbreiding. Ook komt er in 2023 een remake van de klassieker Resident Evil 4 uit.

Erotische Netflix-thriller met 0% score is de best bekeken film van nu

Polygon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.