Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix verrast met keiharde militaire actiefilm over experimenteel wapen

Netflix heeft tussen alle grote blockbusters door stilletjes een Poolse militaire actiefilm online gezet: Soulcatcher. Een verborgen pareltje? Juich niet te vroeg.

Sure, Netflix gooit aan het begin van elke maand een aantal klassiekers online. Forrest Gump, Catch Me If You Can, Saving Private Ryan; van die films die je waarschijnlijk al tig keer hebt gezien.

Obscure Netflix Originals

Tussen al die knallers door voegt de streamer echter ook continu Originals aan zijn aanbod toe. Daar zitten marketingknallers zoals The Witcher en Sex Education tussen, de opvallers, maar er is ook een laag aan producties die amper aandacht krijgt.

Waaronder anderstalige actiefilms die zonder al te veel bombarie de wereld ingeslingerd worden. Soms, zoals in het geval van het Franse AKA, groeien ze uit tot een onverwachte hit. Ofgernschijnlijk vanuit het niets. Maar negen van de tien keer worden ze geruisloos opgeslokt in de megabibliotheek die het aanbod van Netflix ondertussen geworden is.

Nieuwkomer: Operacja Soulcatcher

Daarom is het des te interessanter om er soms een opvallende titel uit te vissen en uit te lichten. Begin deze maand verscheen bijvoorbeeld opeens Operacja Soulcatcher op de streamingdienst. Een Poolse Original-film in ons favoriete genre: actie met een vleugje oorlog.

De synopsis klinkt in ieder geval al meteen spannend: “Een militaire contractor die is ingehuurd om een wapen in beslag te nemen dat mensen in wrede moordenaars verandert, zint op wraak wanneer zijn broer het slachtoffer wordt van het apparaat.”

Gelukkig hebben we ook nog een uitgebreidere beschrijving en een trailer, want op het internet is verder amper of niets over de Poolse oorlogsfilm te vinden.

Experimenteel wapen

Operacja Soulcatcher volgt Kiel, een militair die voor de Poolse overheid aan terrorismebestrijding deed. Nu is hij een huurling die in de private militaire sector werkt. Samen met zijn broer, Piotr, accepteert hij een lucratieve opdracht die hen oog in oog brengt met een bloeddorstige local warlord. Alhoewel de missie simpel lijkt te zijn, lijkt een gevaarlijk experimenteel wapen roet in het eten te gaan gooien.

De trailer maakt meteen duidelijk met wat voor type film we te maken hebben. Operacja Soulcatcher is duidelijk geen Oscar-materiaal. Spectaculaire actie, een dun plot, acteerwerk dat niet meteen denderend overkomt: dit is duidelijk een B-film.

Magere scores

Is dat erg? Nee, absoluut niet. Soms zit je lekker onderuit gezakt op de bank na een lange, zware werkdag, en wil je gewoon vermaakt worden. Popcorn-vermaak. Hersenloze actie. En dan kan Operacja Soulcatcher zomaar eens precies de juiste film zijn om tegen te komen terwijl je door de streamingdienst scrolt.

Oorlogsfilm Pools Netflix Operacja Soulcatcher actiefilm
(Afbeelding: Netflix)

Blind de film aanbevelen is echter lastig. Op IMDb scoort de actiefilm slechts een magere 5.4, maar met slechts veertien beoordelingen houden we daarin graag nog een slag om de arm. Verder zijn er online op het moment van schrijven nog geen recensies te vinden, maar we kunnen wel iets dieper graven. Daniel Markowicz, de regisseur van de Netflix Original, heeft een achtergrond in de visual effects-industrie. Sinds 2019 is hij ook aan het regisseren geslagen, met sindsdien maar liefst vijf films als resultaat.

Spierballen-films

Bijna allemaal Netflix Originals, en stuk voor stuk vrij hersenloze spierballen-films. Lesson Plan (5.0) gaat over een voormalig agent die op de moordenaar van zijn vriend jaagt, en Bartkowiak (5.1) volgt een voormalig MMA-vechter die op wraak uit is nadat zijn broertje omkomt in een auto-ongeluk.

De overeenkomsten zitten niet enkel in het type plot: alle films die Daniel Markowicz de afgelopen jaren afleverde scoren een onvoldoende op IMDb.

De drempel is laag: oordeel zelf!

Operacja Soulcatcher moet zichzelf weliswaar nog gaan bewijzen, maar de trailer en eerste informatie wekken nou niet bepaald de indruk dat die actiefilm de uitzondering op de regel gaat zijn.

Gelukkig kun je vanaf nu zelf een oordeel vellen: Operacja Soulcatcher is nu te streamen op Netflix. Je hoeft er geen bisocooptiocket voor aan te schaffen, dus je kunt ‘m altijd nog uitzetten en alsnog voor de twintigste keer Forrest Gump checken…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.