Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Nieuw op Netflix: 8 films met Tom Cruise in de hoofdrol

Netflix kan nog niet enkel op zijn eigen blockbusters teren, zoals het recent uitgebrachte The Gray Man. De streamingdienst trapt augustus af met een flinke lading grote blockbusters van andere studio’s, met Tom Cruise in de hoofdrol.

Van Mission: Impossible tot Top Gun: deze films kun je nu op Netflix streamen.

Netflix dropt lading films met Tom Cruise

We zitten alweer in augustus. De tijd vliegt, en zo vlogen eind vorige maand ook een flink aantal films van Netflix af. Gelukkig heeft de streamingdienst nu een flinke goedmaker voor abonnees: een stortvloed aan blockbusters met Tom Cruise in de hoofdrol.

We zetten ze voor je op een rijtje, van een mislukte reboot tot een klassieker uit de jaren tachtig. Inclusief IMDb-score en trailer, zodat je zelf kunt beoordelen welke films het streamen waard zijn en welke je beter linkt kunt laten liggen.

The Mummy

Voor praktisch elke blockbuster waar Cruise de laatste tien jaar in speelde werkte hij samen met regisseur en scriptschrijver Christopher McQuarrie. Van Edge of Tomorrow en Mission: Impossible tot Top Gun: de twee scoren hit na hit. Toch is het gouden duo niet altijd trefzeker. Mummy uit 2017 moest het begin worden van een nieuw cinematic universe met allerlei klassieke monsters. Denk aan Frankenstein, bijvoorbeeld. Dat pakte niet best uit: de film scoort een magere 5.5 op IMDb en de box office viel flink tegen. Wat overblijft is een avonturenfilm die hooguit kijkvoer is voor een loos filmavondje, op de achtergrond.

IMDb-score: 5.5

Top Gun

Top Gun: Maverick kreeg de afgelopen maanden in de bioscoop het onmogelijke voor elkaar: meer dan dertig jaar na dato een puike vervolgfilm op een klassieker afleveren. Netflix maakt het mogelijk om je geheugen weer eens op te frissen en de twee films te vergelijken. De originele film uit 1986 is namelijk nu op de streamingdienst te zien. Opvallend genoeg scoort deze klassieker slechts een 6.9 op IMDb, waar het vervolg een 8.6 binnen heeft gehaald.

IMDb-score: 6.9

Mission: Impossible

De rest van dit lijstje beslaat slechts één franchise: Mission: Impossible. Netflix heeft namelijk alle zes de delen weten te strikken. Tijd voor een marathon dus, want volgend jaar komt het eerste deel van het tweeluik uit waarin Tom Cruise na bijna dertig jaar afscheid gaat nemen van de megafranchise. Netflix bereidt je er dus treffend op voort met alle films die daaraan vooraf gingen. Ethan Hunt (Cruise) maakt deel uit van een elite-team dat moet voorkomen dat de identiteit van Amerikaanse spionnen in de handen van de vijand terechtkomt. Wanneer bijna het hele team op brute wijze wordt vermoord, krijgt Hunt daar de schuld van. Hij zal op de vlucht moeten gaan voor zijn eigen regering en de echte moordenaars op moeten sporen.

IMDb-score: 7.1

Mission: Impossible II

Op naar het vervolg, deeltje twee in de langlopende filmreeks. John Woo regisseert Tom Cruise in een achtbaan van een thriller. Dit keer zal Ethan Hunt alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat een voormalig IMF-agent een biologisch wapen ontketent, met onder andere Australi√ę en Spanje als¬†backdrop.¬†Met een IMDb-score van 6.1 is Mission: Impossible II helaas het slechtst scorende deel uit de franchise. Ach, hersenloze actie van John Woo is altijd onderhoudend.

IMDb-score: 6.1

Mission: Impossible III

In 2006, zes jaar na het vorige deel, ging J.J. Abrams aan de slag met Cruise. Het levert in ieder geval een betere film op dan Star Wars: The Rise of Skywalker. De film begint direct met een daverende proloog, en zakt daarna eigenlijk amper of niet in tot de aftiteling op je scherm verschijnt. Met een glansrol voor Philip Seymour Hoffman als de grote schurk!

IMDb-score: 6.9

Mission: Impossible ‚Äď Ghost Protocol

Pixar-talent Brad Bird leverde na The Incredibles en Ratatouille… de vierde Mission: Impossible af. Ghost Protocol is een haast absurde uitzondering op zijn CV, maar het leverde wel de op dat moment beste film uit de franchise op. Dit keer worden Ethan Hunt en zijn team beschuldigd van een aanslag op het Kremlin. Opnieuw zal het personage van Tom Cruise alles op alles moeten zetten om zijn onschuld te bewijzen. Een klein beetje déjà vu, maar dat mag de pret niet drukken.

IMDb-score: 7.4

Mission: Impossible ‚Äď Rogue Nation

Met Rogue Nation kwam Christopher McQuarrie aan het roer te staan van de filmfranchise. Samen met Cruise is hij al jaren blockbuster na blockbuster aan het afleveren, verspreid over verschillende franchises. Vooralsnog schieten ze ook binnen Mission: Impossible twee keer in de roos, met dus nog een afsluitend tweeluik in de pijplijn. In Rogue Nation is de organisatie achter Ethan Hunt opgeheven, en zullen ze rogue moeten gaan om een criminele organisatie te stoppen.

IMDb-score: 7.5

Mission: Impossible: Fallout

Met Fallout zijn we aangekomen bij de meest recente Mission: Impossible, uit 2018. Hunt en zijn team moeten racen tegen de klok om een nucleaire aanslag te voorkomen, terwijl het personage van Cruise ook nog eens gekweld wordt door zijn verleden. Je merkt het ondertussen wel: de franchise heeft nou niet bepaald de meest afwisselende of originele verhalen, als je de plots droog samenvat. Maar man, de actie, de explosieve avonturen: het is puur popconvermaak!

IMDb-score: 7.9

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.