Stijn Kuster
Stijn Kuster Stijl 2 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

5 dubieuze horloges die de overheid online verkoopt (deel 2)

De Nederlandse overheid verkoopt niet alleen in beslag genomen auto’s. Ook op andere geconfisqueerde goederen kun je online bieden. Dit kan via Online Veilingmeester. Je vindt hier veel exclusieve horloges met een dubieus verleden.

De uurwerken zijn om verschillende redenen in beslag genomen. Een groot deel is niet de moeite waard, maar soms zitten er pareltjes tussen. Wij nemen het aanbod van Domeinen Roerende zaken onder de loep.

Exclusieve horloges bij de Nederlandse overheid

Een paar weken geleden namen we een kijkje achter de schermen bij de opslag voor in beslag genomen goederen. Hoe het proces exact in zijn werk gaat, lees je in deze reportage. Feit is dat je kunt bieden en daarbij fors onder de marktwaarde kunt duiken.

1. Rolex Datejust

De Rolex Datejust is bekend bij iedere horlogeliefhebber. De klassieker van het merk wordt al sinds 1945 gebouwd.

Horloges, Horloges, in beslag genomen, overheid, domeinen roerende zaken
(Afbeelding: Online Veilingmeester)

Deze variant met referentienummer 126300 heeft een grijze wijzerplaat met groene index. Het horloge dat in beslag genomen is door de Nederlandse overheid beschikt niet over een doos of certificaat. Je betaalt al snel meer dan 10.000 euro voor dit klokje, maar dit in beslag genomen model kost een stuk minder. Vooral omdat er geen certificaat bij zit en hij niet echt authentiek overkomt. Maar oordeel zelf.

2. Rolex Milgauss

Minder bekend is de Rolex Milgauss. Het oorspronkelijke model is gemaakt voor wetenschappers die veel rondom elektromagnetische velden werken. Het horloge is bestand tegen deze velden tot 1000 gauss (de kracht van een magneet).

(Afbeelding: Online Veilingmeester)

Het polshorloge bij de Nederlandse overheid met referentie 116400GV heeft een zwarte wijzerplaat en groen glas. In tegenstelling tot veel andere in beslag genomen uurwerken, wordt dit horloge wel met doos en certificaat geleverd. De prijs van een dergelijk horloge in goede staat gaat al snel richting de 15.000 euro. Dit dubieuze exemplaar gaat voor een stuk minder weg, kunnen we je verzekeren. Wie weet koop jij hem voor een prikkie. Gewoon lekker laag bieden.

3. Breitling Chronomat 44

Naast Rolex is ook Breitling een horlogemerk dat je vaker terugziet tussen de in beslag genomen goederen. Ditmaal een Chronomat 44 met een grote stalen kast, voorzien van een gouden lunet en kroon.

(Afbeelding: Online Veilingmeester)

Opvallend is dat ook dit exemplaar met referentienummer CB0110 wordt geleverd met doos en certificaat. Dit komt de waarde van het horloge ten goede. De marktprijs is zo’n 8.000 euro.

4. Rolex GMT-Master 2

De Rolex GMT-Master is in 1955 geïntroduceerd voor mensen die de wereld over reizen. Met het uurwerk kan je namelijk twee tijdzones tegelijkertijd aangeven.

Horloges, Horloges, in beslag genomen, overheid, domeinen roerende zaken
(Afbeelding: Online Veilingmeester)

Een in beslag genomen Rolex GMT-Master 2 met referentienummer 116713LN wordt nu aangeboden door de Nederlandse overheid op de veiling. Ook bij dit exemplaar krijgt de hoogste bieder met doos en certificaat. De marktprijs is zo’n 15.000 euro, maar het moge inmiddels duidelijk zijn dat je voor in beslag genomen horloges minder betaalt.

5. Cartier Santos 100 XL

De Cartier Santos 100 is een eerbetoon aan een van de eerste pilotenhorloges ter wereld. Ter ere van het 100-jarig jubileum is een nieuwe oplage uitgebracht.

Horloges, Horloges, in beslag genomen, overheid, domeinen roerende zaken
(Afbeelding: Online Veilingmeester)

Het exemplaar bij de overheid heeft referentienummer 2656. De lunet en een deel van de kast is versierd met diamanten, die niet origineel zijn. Hoewel je wel een doos bij het horloge krijgt, beschikt de Cartier niet over certificaat. De marktprijs is zo’n 5.000 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.