Stijn Kuster
Stijn Kuster Human Interest 2 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

6 diervriendelijke manieren om wespen om de tuin te leiden

Je komt thuis van een drukke dag op werk en wil even barbecueën, een drankje doen of boek lezen in de tuin. Op dat moment word je geteisterd door wespen. Zes tips om de wesp te bestrijden, zonder in paniek te raken en het insect te demoniseren. Want als jij rustig blijft, blijft een wesp dat ook.

Het ‘wespenseizoen’ is veel vroeger dan normaal begonnen en nu al zie je ze overal. In mei voorspelde Beestjes Kwijt al een zomer met veel wespenplagen.

Zes tips om wespen te bestrijden

In de zomer heb je de grootste kans op overlast. Dit doordat alle larven dan zijn volgroeid. De werksters krijgen geen braaksel meer van de larven en gaan op zoek naar ander voedsel. Het zijn vaak deze werksters die jouw lastigvallen. Dankzij de zachte winter en het warme voorjaar zijn er nu al veel meer wespen dan normaal. een paar maatregelen om ze op diervriendelijke manier te bestrijden.

1. Een plantenspuit richting wespen

De beste manier om wespen te bestrijden is verrassend simpel en diervriendelijk. Een plantenspuit doet volgens verschillende wespenexperts wonderen. Hoewel je wellicht denkt dat een wesp hier agressief van wordt, blijkt niets minder waar. Door richting het dier te spuiten, zal het insect denken dat het regent en terugkeren naar het nest. Een erg doeltreffend redmiddel, dus.

(Afbeelding: Pexels)

2. Rustig blijven

Je moet altijd rustig blijven, dan is de kans dat je gestoken wordt door een wesp het kleinst. Sla je wild om je heen of wapper je met je handen, dan is de kans groter dat je wordt gestoken. Hou altijd in gedachten dat de wesp niet komt om jou te steken, maar zoekt naar eten.

3. Lok ze naar een andere plek in de tuin

Wespen worden met name aangetrokken tot zoetigheid. Hoewel je hier last van kan hebben als je een ijsje zit te eten in de zon, kun je hier ook gebruik van maken.

wesp, wepsen, tips
Geen wesp maar een bij eet hier van een stuk rot fruit. (Afbeelding: Pexels)

Heb je een grote tuin? Zet dan op een plek waar je eigenlijk nooit komt een schaaltje met een paar rotte appels, peren of ander fruit. De wespen lok je dan naar het fruit. Zo kun jij rustig je ijsje eten.

4. Horren

Er is nog iets vervelender dan wespen in je tuin of op je balkon, de insecten in je huis. Om dit te voorkomen kan je simpelweg je ramen en deuren gesloten houden of horren plaatsen zodat je wel kan blijven luchten.

5. Nagemaakt wespennest

Deze tip om wespen te bestrijden is voor nu te laat, maar hou deze vast in je achterhoofd voor volgend jaar. Als jij rond april een nagemaakt wespennest ophangt, is de kans dat de insecten zich huisvesten in jouw tuin een stuk kleiner.

wesp, wepsen, tips
(Afbeelding: Bol)

Wespen die aan komen vliegen en een ander nest zien, vermijden dit territorium en vestigen zo’n 75 meter verderop pas hun kolonie. Deze nagemaakte wespennesten zijn een erg diervriendelijke manier om wespen in de zomer te voorkomen.

6. Sterke kruidige geuren en rook

Zit je lekker buiten en heb je last van de diertjes, dan helpt het om geurkaarsen of wierook aan te steken. Wespen houden niet van sterke kruidige geuren en gaan zo minder snel op je tuintafel zitten. Een sfeervolle manier om ze te bestrijden.

Lees ook de beste tips voor een barbecue tijdens het wespenseizoen. En er zijn nog meer storende dieren dan wespen. Lees vooral ook de tips om fruitvliegjes te weren en bestrijden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.