Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Een van de beste oorlogsfilms van 2023 staat nu op Netflix

Een van de beste oorlogsfilms van 2023 is nu eindelijk op Netflix te streamen. Check Wil, gebaseerd op het gelijknamige meesterlijke boek van Jeroen Olyslaegers.

2024 is voor liefhebbers van het betere oorlogsverhaal denderend van start gegaan. De opvolger van Band of Brothers is met een knal van start gegaan, Apple strikte een Sopranos-veteraan voor een modieuze oorlogsserie en Anthony Hopkins veroverde eerder deze maand de bioscopen met een briljant oorlogsdrama.

Netflix presenteert Wil

Netflix kan daar uiteraard niet bij achterblijven. Op de valreep van januari biedt een gloednieuwe oorlogsfilm gelukkig soelaas: Wil.

Dat is een Vlaamse oorlogsfilm die afgelopen september in de bioscopen draaide, met zeer positieve recensies in de kranten als resultaat. Trouw kopte: ‘Een scherp moreel dilemma in sterke oorlogsfilm’. De bioscoopfilm, die sinds 31 januari op Netflix te streamen is, speelt zich af in het Antwerpen van 1942.

De insteek is vrij simpel: we volgen twee hulpagenten genaamd Wilfried en Lodewijk, die door de bezetter gedwongen worden om op joodse onderduikers te jagen. Een pittige dubbele pet, want beide jongemannen zitten in het verzet. Het is een dubbele pet die ook nog eens wat het doorgeven van informatie betreft een gouden kans voor het verzet biedt. Een moreel dilemma waar je U tegen zegt.

Oorlogsfilm met Nederlands tintje

Wil is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers, een dikke aanrader. De Vlaming vertelt met die heerlijke ‘tussentaal’ een meeslepend en intrigerend oorlogsverhaal, vol kleurrijke personages en situaties die laten zien dat de Tweede Wereldoorlog lang niet altijd zo zwart-wit was als ie nu vaak wordt afgebeeld.

Echte mensen met echte morele dilemma’s, in plaats van boeven en helden. Wil, het boek dus, kwam in Nederland uit bij De Bezige Bij.

Afijn, terug naar de filmversie. Die is vanaf nu dus op Netflix te streamen, waarmee de oorlogsfilm van de vrij verse regisseur Tim Mielants een megapodium krijgt. Ook leuk om te weten; onze ‘eigen’ Pierre Bokma speelt ook een rol in Wil. Toch nog een beetje Hollandse glorie. Over (stiekem) Nederlandse oorlogsverhalen gesproken: Wil is lang niet de enige geprezen Nederlandstalige oorlogsfilm van 2023. Check bijvoorbeeld ook Grenzeloos Verraad en Het Verloren Transport.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.