Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 21 okt 2023
Leestijd: 1 minuut

In deze Nederlandse gemeentes haal je het makkelijkst je rijbewijs

Ahoy, toekomstige wegpiraten! Klaar om de straten onveilig te maken? In deze Nederlandse gemeentes verover je het makkelijkst een rijbewijs.

En mocht je toch niet slagen voor het rijexamen, dan kun je altijd nog door het verkeer laveren met een gloednieuwe Bugatti. De elektrische step welteverstaan.

Rijbewijs halen in Nederland

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit 2022 slaagt 52 procent van alle kandidaten. En in totaal werden er zo’n 400.000 rijexamens afgenomen vorig jaar. Maar uit diezelfde cijfers blijkt dat je wel dubbel zoveel kans maakt om je rijbewijs te halen in de gemeente met het hoogste slagingspercentage ten opzichte van de gemeente met het laagste slagingspercentage in Nederland.

Gemeentes met laagste slagingspercentage

Het CBR telt 54 examencentra in Nederland. Eerst even kijken waar we niet zullen aankloppen om ons rijbewijs te halen. Dit zijn de Nederlandse gemeentes met het laagste slagingspercentage van alle rijexamens (inclusief herkansingen).

Gemeente Rijbewijs gehaald
Maassluis 35,8 %
Capelle aan den IJssel 35,9 %
Schiedam 36,5 %
Vlaardingen 37,7 %
Rotterdam 38,7 %
Zeist 40,7 %
Den Haag 41,2 %
Barendrecht 43,6 %
Papendrecht 44,1 %
Zwijndrecht 44,9 %

Voortaan laten we Maassluis dus zo snel mogelijk in de – vooralsnog spreekwoordelijke – achteruitkijkspiegel. Waar kunnen we dan wel makkelijk ons rijbewijs halen?

Gemeentes met hoogste slagingspercentage

Aangezien alle potentiële wegpiraten na het lezen van dit artikel de wegen aldaar onveilig zullen maken, weten we niet hoelang deze cijfers zullen kloppen. Maar in ieder geval waren dit in 2022 de Nederlandse gemeentes met het hoogste slagingspercentage van het land.

Gemeente Rijbewijs gehaald
Stichtse Vecht 68,9 %
Hellendoorn 65,2 %
Eersel 64,8 %
Putten 64,4 %
Stein 63,8 %
Geldrop-Mierlo 63,8 %
Hilversum 63,8 %
West Betuwe 63,5 %
Huizen 63,4 %
Sittard-Geelen 63,2 %

Maar alvorens elke Nederlander naar Stichtse Vecht snelt: let op! Want de gemeente heeft ook een van  actiefste flitspalen van het hele land.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.