Coen Grutters
Coen Grutters Architectuur 21 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het goedkoopste stukje bouwgrond van Nederland staat op Funda

Op Funda struinen in de zoektocht naar een nieuw huis is natuurlijk leuk, maar wat als je zelf een woning wil bouwen? Geen probleem, de verkoopsite biedt ook bouwgrond aan.

Dit is een kaal stuk land waarvoor een woonbestemming is afgegeven. Dat er nog geen huis op staat, betekent overigens niet dat het ook goedkoop is.

Duurste en goedkoopste bouwgrond op Funda

Om je een idee te geven: in Oisterwijk staat een stuk land te koop voor bijna 5 miljoen euro. En dan moet de bouw van je villa nog beginnen. Goed, dat is dan ook het duurste stukje bouwgrond op Funda en je krijgt er wel een perceel van maar liefst 114.743 vierkante meter voor terug.

Funda duurste bouwgrond van Nederland 1
Bij de duurste lap bouwgrond van Nederland krijg je zelfs een eigen meer. (Afbeelding: Honders & Alting Makelaars)

Maar als dat het duurste stukje bouwgrond van Nederland is, hoeveel kost dan het goedkoopste? Nou, daar betaal je een stuk minder voor op Funda. Aan de rand van het Groningse dorp Finsterwolde staat namelijk een lap bouwgrond van 493 vierkante meter te koop voor 36.975 euro.

Bouwgrond goedkoop Nederland 2
Dit lege veldje kan van jou zijn. (Afbeelding: Makelaardij Dick Baar)

Wie toevallig dezelfde speurtocht op Funda heeft gemaakt, zal zeggen dat er in Helmond voor 27.000 euro ook nog een stuk bouwgrond te koop staat. Dat klopt, maar ‘de kavel heeft naar verwachting niet het oppervlak om er een woning op te bouwen’, valt te lezen in de beschrijving.

Prefab-woning of tiny house

Terug naar Finsterwolde, waar een klein stukje bouwgrond te koop staat op Funda. Wel dien je rekening te houden met een verhoogde overdrachtsbelasting van 10,4 procent. En natuurlijk met de bouw van je huis.

Prefab woning huis kant-en-klaar Funda
Een prefab-woning van nog geen twee ton. (Afbeelding: Eigenwijs Bouw)

Om de kosten te drukken kun je er een prefab-woning neerzetten, die je vaak al voor minder dan 2 ton kunt kopen. Het huis moet dan natuurlijk nog wel geplaatst worden. Goedkoper is een tiny house of dit huis als bouwpakket, dat je voor slechts een paar duizend euro in de supermarkt koopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.